Skyltade priser på Supercharger

Från och med den 13 april i år måste alla nya publika laddstationer för elbilar erbjuda betalning med kreditkort enligt EU-s så kallade AFIR förordning (Alternative Fuel Infrastructure Regulation).

Enligt den ska alla nya laddstationer utrustas med skyltar där kunder kan se hur mycket laddning kostar per kWh och man ska kunna “ad hoc” betala med kreditkort. Det vill säga man ska inte behöva ha några abonnemang, appar eller mobiltelefon för att kunna betala sin laddning.

För att möta dessa krav har Tesla utrustat sin Supercharger laddstation i Peine, ca 2 mil öster om Hannover i Tyskland med skylt vid infarten och kortläsare och display på varje laddstolpe.

Teslas laddstationer börjar mer och mer likna bensinmackar. De 16 Supercharger V4 laddarna i Peine står under ett solcellstak så man slipper bli blöt när det regnar. På natten är det upplyst. Små detaljer som tyvärr varit långt ifrån självklara på laddstationer hittills.

Vid infarten finns en hög skylt med Tesla-T på toppen så folk ska kunna se stationen på långt håll och hitta. Där står även hur mycket ad hoc laddning kostar just för tillfället. Tesla har ju variabel prissättning med olika priser på natten och på dagen. Skylten visar även att stationen erbjuder upp till 250 kW laddeffekt, vilket är maxeffekten för Teslas Supercharger V4 stolpar för tillfället. De kommer erbjuda 800 V 350 kW laddning i framtiden.

Informationstavlan under den är en TV-skärm som berättar om de olika betal-lösningar Tesla erbjuder och deras prisplan, samt spelar små reklamsnuttar där man uppmanas provköra nya Tesla Model 3 då och då.

På varje stolpe finns en (pytte)liten skärm som upprepar informationen om kWh-pris och även varnar för straffavgift om man står kvar efter avslutad laddning. Uppmärksammade läsare kan lägga märke till att stora stolpen på bilden ovan visar €0,45/kWh medan lilla skärmen visar €0,55/kWh – helt enkelt för att bilderna togs vid olika tidpunkt.

Priserna gäller när man betalar med kreditkort, vilket man gör genom att blippa den mot läsytan på Supercharger stolpen. Har man abonnemang eller kör man Tesla betalar man ett lägre pris. Teslaägare behöver dessutom över huvud taget inte krångla med kreditkort – deras laddning startar som vanligt så snart man sticker in sladden i bilen och debiteras ens registrerade kreditkort precis som vanligt.

I och med de nya EU reglerna utgår vi ifrån att alla framtida Tesla Supercharger stationer från och med nästa månad kommer se ut på liknande sätt.

Förutom skylten och de nya laddarna finns det även ett annat gott skäl att besöka Peine Supercharger: i anslutning till stationen finns det ett Rausch chokladbutik som bland mycket annat gott även säljer små choklad-Teslor.

Bookmark the permalink.