Solpark genererar lika mycket el som kärnkraftverk

När jag senast mållöst scrollade runt i TikTok gjorde research för en annan artikel snubblade jag på ovan video där Elon Musk påstår att täcker man ett område lika stort som skyddsområdet brukar vara runt kärnkraftverk med solceller skulle man få ut lika mycket el.

“Det är helt galet men varje kvadratkilometer på jorden tar emot en gigawatt solenergi” säger Elon Musk i videon, “Faktum är att för många kärnkraftverk – och jag är inte emot kärnkraft. Men om du tar ett kärnkraftverk och hela skyddsområdet runt den blir det ett ganska stort område runt de flesta kärnkraftverk. Och om du täckte den marken med solpaneler, vilket skulle generera mer? Kärnkraftverket eller solpanelerna? Oftast är det solpanelerna.”

Vänta nu, det här kan väl ändå inte stämma?! Visst brukar Elon Musk vara visionär och miljökämpe men nu har han väl tullat lite för mycket av batterielektrolyten och lyllesnackar i nattmössan? Kärnkraftverk genererar ju enorma mängder el medan solpaneler är klena? Nej, nej, nej, det här måste vi räkna på!

Forsmark

Låt oss ta Forsmarks kärnkraftverk 12 mil norr om Stockholm som exempel. Dess tre reaktorer levererar sammanlagt 3271 MW. Som synes finns det en del skog kring den fram till närmsta bebyggelse. Hur många solceller skulle det behövas för att generera lika mycket el? Skulle de få plats i skogen?

De vanligaste solpanelerna som idag monteras på villatak har 360 watt märkeffekt och är 1.8 m² stora. Alltså runt 200 watt per kvadratmeter. Det behövs 16,3 miljoner kvadratmeter solpaneler för att komma upp i 3271 MW märkeffekt. Det blir 16 kvadratkilometer dvs en kvadrat på 4×4 km. En solpark som mäter 4 km på bredden och 4 km på längden.

Forsmark_solar

Blåa kvadraten på ovan flygbild av Forsmarks kärnkraftverk är på 4×4 km. Skulle vi täcka den med solpaneler skulle de ha samma märkeffekt som kärnkraftverket.

Elon verkar ha rätt? Den kvadraten är ju knappt större än själva kraftverket, långt mindre än skogen runt den.

Så that’s it? Är det bara å riva alla kärnkraftverk och bygga solceller istället?

Nåja, ta det lugnt, hold your bulldozers.

Elon Musk är slug nog att prata om effekt, inte energi. Forsmarks kärnkraftverk har elektriska nettoeffekten 3271 MW men den kan leverera den effekten året runt, dag och natt. Medan solen lyser mest med sin frånvaro på natten. För att inte tala om alla molniga dagar. Och snö på vintern.

Solceller kan leverera upp till 200 watt per kvadratmeter. Oftast betydligt lägre. Den angivna peak effekten nås endast vid 25 grader kalla paneler och 1000 watt solinstrålning. Vilket inträffar väldigt sällan i verkligheten, speciellt i Sverige.

Forsmarks kärnkraftverk brukar leverera i genomsnitt 23,7 TWh el per år. En svensk solpark med märkeffekten 3271 MW skulle leverera knappt 3 TWh el per år (tumregeln är att en installerad kW ger ungefär 800 – 1100 kWh per år). En åttondel så mycket el som kärnkraftverket. Inte nog med att solpanelerna levererar noll el på natten – även de flesta dagar presterar de långt under sin märkeffekt.

Så medan solcellerna kan få högst några enstaka toppnoteringar per år då de verkligen når 3271 MW effekt kan kärnkraftverket leverera den effekten dag och natt, vinter som sommar. I Forsmark vinner kärnkraften över solceller åtta gånger om.

Men.

I soligare länder närmare ekvatorn börjar ekvationen bli en aning bättre. Med garanterat soliga dagar, dag efter dag, sommar som vinter börjar ekvationen se allt bättre ut. Förutom på natten då. Det skulle behövas en dubbelt så stort solpark och runt 40 GWh batterilagring för att kunna leverera 3271 MW el dag som natt från en anläggning i säg Saharaöknen. Den batterianläggning som då behövs skulle bli drygt 300 gånger så stor som den Tesla byggde i Australien.

Eller så skulle vi kunna skjuta upp solpanelerna i omloppsbana runt jorden. 16 kvadratkilometer solpaneler som undvek jordskuggan skulle kunna leverera avbrottsfritt el i klass med ett kärnkraftverk. För det behövs det dock ett återanvändbart raketsystem som billigt kan frakta många ton med material till rymden… Just det. Starship.

Inom snar framtid kan vi kanske utveckla bättre metoder för att kunna utnytta den där enorma fusionsreaktorn vi har där ute i rymden: solen som konstant strålar en gigawatt energi mot varje kvadratkilometer av vår jord.

Vi har inte brist på tillgänglig fossilfri energi. Vi har brist på de rätta verktygen att kunna utnyttja den.

 


DesertSolarTCS i fjol: Världens största solpark ska försörja Singapore med el

95% av elen i Singapore produceras idag från fossilt naturgas. Nu ska de bygga en enorm solpark 4000 km bort i Australiens öken som ska förse staden med el. 33 GWh batterilager ska se till att strömmen fortsätter flöda även på natten. Det som var rena science-fiction för några år sedan blir allt mer genomförbart idag.

Bookmark the permalink.