Världens största solpark ska försörja Singapore med el

DesertSolar

Det har ibland föreslagits att Europas elbehov skulle kunna tillfredsställas med hjälp av enorma solcellsanläggningar i Sahara. Solpaneler i öknen som skulle kunna skicka elektriciteten via kablar tvärs över medelhavet. I årtionden har konceptet varit ren science-fiction.

Nu kan det bli ändring på detta. Fast på andra sidan jordklotet.

Företaget Sun Cable planerar bygga enorma solcellsanläggningar i Australien varifrån elen ska skickas via likströmskablar fyra tusen kilometer bort till Singapore.

SunCable3

Istället för avancerade ställningar planerar de lägga solpanelerna som dragspel direkt på marken för att få ner kostnaderna. Enligt plan ska de anlägga 14 GW solpaneler på en 120 kvadratkilometer stor yta. Det blir 11 x 11 kilometer!

SunCable

För att kunna leverera elektricitet även på natten ska de bygga ett enormt batterilager på 33 GWh. Upp till 3 GW el ska sedan kunna levereras via först 750 km luftledningar sedan 3 750 km undervattenskabel till Singapore. För att hålla transmissionsförlusterna nere kommer de använda HVDC högspänd likström till överföringen. På så sätt hoppas de kunna hålla förlusterna under 15%.

Projektet sägs kunna täcka uppemot 15% av Singapores elbehov. Som idag produceras till 95% från fossilt naturgas.

Sun Cable uppskattar projektet kommer kosta motsvarande 140 miljarder svenska kronor och stå färdig år 2027.

Elon Musk har ofta föreslagit att mänsklighetens hela energibehov skulle kunna täckas med hjälp av solpaneler och batterier. ”Om du ville driva hela USA med solpaneler skulle det ta ett ganska litet hörn av Nevada eller Texas eller Utah; du behöver bara cirka 160 gånger 160 km solpaneler för att driva hela USA” har han sagt. ”Batterierna du behöver för att lagra energin, så att du har ström dygnet runt, är 16 gånger 16 km.”

Sun Cables anläggning blir visserligen knappt ens en tvåhundradel så stor som Elons förslag men kommer vara en tydlig fingervisning om konceptet är genomförbart och lönsamt. Många länder kommer följa anläggningen med stort intresse, den kan visa framtiden för världens energiförsörjning. Det som var rena science-fiction för några år sedan blir allt mer genomförbart i takt med att solpaneler och batterier rasar i pris.

Vem vet, elen till lampan våra barn och barnbarn tänder i framtiden kanske kommer från enorma solcellsanläggningar i Sahara, som lagrat elen från solstrålarna i enorma batteripark?

 


AustraliaTeslaBatteryConceptTCS tre år sedan: Australien har fått batterifeber

Australien har redan fått positiv erfarenhet av batteripark som hjälper till i elnätet. Teslas anläggning i Södra Australien har hjälpt balansera elnätet och decimerat priset på marginalel.

Tagged , . Bookmark the permalink.



  • Vad tycker du? Kommentera dagens artikel på vårt forum!
  • 6 Responses to Världens största solpark ska försörja Singapore med el

    1. Bod says:

      Det mest absurda är att Australien själv skulle kunna använda denna el. Istället satsar de massor på fossilt för egen el.

      • Axel Holm says:

        Jo men om det är en solcellspark för Australien som efterfrågas så skulle den förläggas i den sydöstra delen av Australien där de flesta bor. Finns inget som hindrar att både Singapore och Australien använder solel från Australien då arealen räcker med råge.

    2. Jan-Erik Sebestyen says:

      En lite kortare kabel är på gång i medelhavet.

      https://youtu.be/qsd7i7nfbm4

    3. Snåla Grisen says:

      Hade det inte varit bättre om Australien med all sin kolkraft använde den förnyelsebara elen själva?

    4. Jolv says:

      3750km!!! Hur långt är det från Sahara till mellersta Europa?

    5. Jan-Erik Sebestyen says:

      Hittade ett annat projekt där solcell- och vindpark i Marocko ska sälja el till UK via en 3800 km kabel.

      UK är med i Nord Pool börsen, så det lär påverka hela norra Europa, om kabeln blir verklighet.

      https://www.pv-magazine.com/2021/04/22/submarine-cable-to-connect-10-5-gw-wind-solar-complex-in-morocco-to-the-uk-grid/

    Lämna ett svar