Elon Musk: Sverige bör satsa på kärnkraft

Elon Musk uttalade sig om Sveriges energiförsörjning på plattformen X i måndags:

Elon Musk tycker att solceller är ett överlägset alternativ upp till den 53:e breddgraden (Berlin ungefär) och fungerar tillfredsställande upp till den 60:e breddgraden (Stockholm ungefär). Men för nordliga länder som Sverige är kärnkraft en mer meningsfull energikälla.

På en fråga om vindkraft svarade han att de är bra så länge de inte är i närheten av bebyggelse för de är anskrämliga. Kärnkraftverk däremot är en “no-brainer”, vi borde ha många fler av dem:

Har Elon Musk vänt grönvänstern ryggen till och blivit en kärnkraftskramare? Media kommer säkerligen vinkla det så men för att få sammanhang bör vi minnas vad Elon sa på Tesla Investor Day i fjol där han gick steg för steg igenom hur världen skulle kunna sluta använda fossila energikällor:

Enligt hans beräkningar skulle knappt 0,2% av världens landyta behöva täckas med solceller och vindkraftverk, och till dem byggas 240 TWh batterilagring för att försörja hela världen med energi. Läs mer om det här.

Solceller är ett billigt och effektivt sätt att ta vara på all fusionsenergi solen strålar mot oss enligt Elon Musk. Kombinerat med batteriparker och andra sätt att lagra energi kan de försörja stora delar av världen med billig, ren energi.

Men redan då nämnde han problematiken med vintrar i nordliga länder. På stora delar av jorden behöver energi lagras endast några timmar eller dagar för att kunna överbrygga nätter och perioder med dåligt väder. Men länder nära nord- och sydpolerna på vår jord behöver extra mycket energi för uppvärmning på vintern – just när solens instrålning mot de områdena avtar dramatiskt. Där nämnde han kärnkraft som en viktig alternativ energikälla.

Så medan han menar att solceller och batterilager kommer lösa energiförsörjningen för stora delar av världen har han en pragmatisk syn på kärnkraft och ser stor nytta av den på vissa ställen.

När Tyskland och Sverige stängde flera kärnkraftverk för några år sedan uppmanade Elon Musk länderna att återstarta dem. I en artikel gick vi igenom varför det inte gick.

Angående solkraft vs kärnkraft sa Elon Musk så här på en konferens för åtta år sedan: “Det är helt galet men varje kvadratkilometer på jorden tar emot en gigawatt solenergi. Faktum är att för många kärnkraftverk, om du tar kärnkraftverket och hela skyddsområdet runt den blir det ett ganska stort område. Om du täckte den marken med solpaneler, vilket skulle generera mer? Kärnkraftverket eller solpanelerna? Oftast är det solpanelerna.”

När vi kontrollräknade mot kärnkraftverket i Forsmark kom vi fram till att han må ha rätt när det gäller märkeffekt – men inte produktion. En 4x4km stor solcellspark skulle ha lika hög, 3GW märkeffekt som Forsmarks kärnkraftverk, men leverera endast en åttondel så mycket elektricitet under ett år. Pga nätterna, molniga dagar och våra vintrar. Fast Forsmark ligger strax norr om den 60:e breddgraden. Räknade vi istället på en anläggning i Saharaöknen, parad med ett enormt batterilager, började ekvationen faktiskt gå ihop. Läs hela vår uträkning här.

Så medan stora delar av världen nog skulle kunna klara sig på solenergi i framtiden behöver vi uppe i den kalla norden värma våra hus även på vintern när solen lyser med sin frånvaro. Till det krävs andra energikällor. Fast det måste kanske inte alltid vara el. Finska Vantaan Energia håller på att bygga ett enormt värmelager utanför Helsingfors där de ska lagra undan sommarsolens värme så de kan värma en hel förort på vintern med den.

Bookmark the permalink.