Starship SN10 failed successfully

Starship_SN10

- Har den landat eller exploderat?

- Ja.

Så kan man sammanfatta SpaceX senaste provflygning av Starship serienummer 10 som gick av stapeln strax efter midnatt svensk tid.

Allt gick perfekt under provflygningen. De tre Raptor raketmotorerna lyfte raketen till 10 km höjd där de stängdes av. Sedan föll den kontrollerad ner tillbaka mot jordytan igen.

Jublet var total då motorerna åter tändes och vred raketen rätt för en fin landning. Starship SN10 lyckades med det komplicerade manövern dess föregångare misslyckats med och landade helskinnad på SpaceX landningsplatta i Boca Chica.

…men landningen blev hårdare än beräknat.

En av landningsbenen gav vika och det landade SN10 stod som lutande tornet i Pisa, med små lågor brinnandes vid dess fot.

SpaceX direktsändning av flygturen slutade ändå i triumf, Starship SN10 lyckades med alla momenten i provflygningen.

Några minuter efter att sändningen slutade exploderade dock SN10 plötsligt i ett gigantiskt eldklot, slungades upp i luften och ramlade tillbaka på betongplattan som en tillplattad läskburk.

Tydligen gjorde den hårda landningen att bränslerester läckte ut från den skadade raketkroppen som till slut exploderade.

Så SN10 lyckades med konststycket att både lyckas landa och explodera. En lyckad misslyckande, eller snarare tvärtom. Raketen lyckades ju med alla dess uppsatta mål. Möjligtvis med undantaget att landningen inte blev tillräckligt silkesmjukt.

Men nästa gång så.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • NOL

    Spektakulärt. Enormt imponerande jobb utav SpaceX.