Vem uppfann bilen?

KarlBenz

“Vem uppfann bilen?” En ganska enkel fråga som de flesta utan att tveka svarar “Karl Benz” på. Åkdonet han byggde år 1885 i Mannheim brukar räknas som världens första bil.

Men är det verkligen sant? Var den verkligen världens första bil?

Nej. Faktiskt inte. Det hade byggts bilar redan innan honom.

GustaveTrouve

Redan fyra år tidigare, den 19 April 1881 visade den franska uppfinnaren Gustave Trouvé upp sin elbil, han körde den längs Rue Valois i centrala Paris. Förutom världens första elbil är Gustave Trouvé också berömd för att ha uppfunnit världens första utombordare för båtar (även den eldriven)… och endoskopet.

Så var det en elbil först? Före bensinbilar? Var Karl Benz “första bil” egentligen bara världens första bil med förbränningsmotor?

Nej, faktiskt inte ens det.

marcus_wsb_452x338_Marcusraum2

Redan år 1870 byggde Österrikiska Siegfried Marcus världens första bil med förbränningsmotor – 15 år innan Karl Benz.
Fram till 1940 var Siegfried Marcus motorfordon allmänt erkänd som den första bilen med förbränningsmotor.

Då kom dock bestämmelse S 8100/4.7.4.0/7 från tyska nazistiska propagandaministeriet som stipulerade att från och med nu skall Gottlieb Daimler och Karl Benz räknas som de som uppfann bilen! Problemet med Siegfried Marcus var nämligen att han var jude. Hans staty i Wien revs och hans namn suddades ur historieböckerna. De gjorde ett så grundligt jobb att det är först nu i modern tid historiker börjar återupptäcka Siegfried Marcus bil. Han uppfann förresten även spränghandtaget, det man brukar använda när man spränger dynamit. Även den uppfinningen “skrevs över” till tyska Robert Bosch av nazistiska propagandaministeriet.

Så var det Siegfried Marcus som byggde den första bilen någonsin?

Nej, inte ens i närheten. Hans bil var den första som hade förbränningsmotor och drevs av bensin – men franska Nicolas-Joseph Cugnot var faktiskt före honom med att bygga en “automobil”: en maskin som kunde förflytta sig själv:

NicolasCugnot

Redan år 1770 –hundra år före Siegfried Marcus!- satte Cugnot nymodigheten ångmaskin på hjul. Nicolas-Joseph Cugnots ångdrivna vagn var det första motordrivna fordonet i världshistorien (före ånglok faktiskt). Det var en massiv pjäs som kunde dra 4 ton – dock med en max hastighet på 4 km/h.

 

Så hur är det med Karl Benz? Är allt bara gammalt unket nazistpropaganda? Nej, så illa är det tack och lov inte. Karl Benz kanske inte uppfann bilen – men han var den första som på kommersiell basis började tillverka och sälja bilar med förbränningsmotorer, år 1888!

Tagged . Bookmark the permalink.