Strunta i bromspedalen

NoBrake

När jag testkörde Nissan Leaf var det två saker jag var lite avundsjuk på och ville ha även i min Tesla: e-Pedal och timerstyrd värme. Resten av bilen var… “inte till min belåtenhet” om vi ska uttrycka det snällt, men de två finesserna var verkligen åtråvärda.

Det Nissan kallar för e-Pedal kallar andra för “one-pedal driving”, enpedalskörning: du både gasar och bromsar med gaspedalen. Trampar du på gaspedalen så accelererar bilen – lättar du på foten så bromsar den. Det nya med e-Pedal och “one-pedal driving” var att tog du bort foten helt från gaspedalen så bromsade bilen ner ända till stillastående. Utan att du behövde röra bromspedalen över huvud taget.

Stopplage

Tesla har länge haft “nästan enpedalskörning”: du kunde både gasa och bromsa med gaspedalen, men inte ner till helt stillastående. Tog du bort foten från gasen bromsade bilen ner till 8 km/h, sedan fortsatte den antingen att krypköra med den farten, eller bara frirullade i neutralläge beroende på hur inställningen “Stoppläge” var satt i “Körning” menyn. Kom du tex fram till ett rödljus kunde du sakta ner till krypfart men sedan var du tvungen att trampa på bromspedalen för att få bilen att stanna helt. Med enpedalskörning slipper du det, du kan få bilen att stanna helt bara genom att lyfta på gasfoten.

Förr i tiden hade bilar tre pedaler: gas, broms och koppling.

Elmotorn avskaffade behovet av växellåda och kopplingpedalen.

Enpedalskörning avskaffar behovet av bromspedalen. (Nästan, behövs fortfarande om man måste panikbromsa.)

I mjukvarurelease 2019.36.2.1 införde Tesla ett nytt tredje val “Parkera” under “Stoppläge”-inställningen på “Körning” menysida. Väljer du “Parkera” får du just enpedalskörning: tar du bort foten från bromspedalen bromsas bilen ända ner till stillastående. Testa att slå på den inställningen och kör runt lite och känn efter. Det bästa som hänt sedan skivat bröd :-)

Schemalagg

Den andra finessen Nissan Leaf faktiskt haft ända sedan första bilen lämnade fabriken år 2010 och som de allra flesta andra elbilar också har, men som Tesla av någon outgrundlig anledning saknat tills nu är värme timer. Att kunna ställa in att bilen automatiskt ska värma upp kabinen varje morgon innan du åker till jobbet.

IsskrapaElbilar har enorma fördelen mot avgasbilar att motorn behöver inte vara igång för att kunna få varm eller kall luft från klimatanläggningen. Du kunde ta upp mobilen, öppna Tesla-appen och starta fläkten innan du gick ut till bilen så väntade en varm och skön bil på dig när du skulle åka. Om du kom ihåg det, alltså. För är du ens hälften så glömsk som jag kom du oftast fram till en iskall bil och först när du satt dig insett att “javisstja!” du glömde starta värmen. Genom att starta värmen slapp man även skrapa rutan på vintern. Åter igen: om du kom ihåg att starta appen. Vilket även vår egen isskrapa (18:- i klubbshoppen) ironiskt påminner dig om.

Schemalägger du värmen slipper du komma ihåg varenda morgon. I mjukvarurelease 2019.36.2.1 införde Tesla ett nytt val “Avresa kl” under “Schemalägg” på laddmenyn. Med den kan du ställa in vilken tidpunkt bilen skall vara laddad och redo för avresa. Dessutom startas även klimatanläggningen och värmer upp kupén så den är varm och skön vid vald klockslag.

En värmande(!) nyhet så här precis i början av vintern. Jag ställde in att min bil ska vara färdigladdad och uppvärmd kl 8 varje vardagmorgon. Nu startar inte laddningen så snart jag stoppar in laddsladden i bilen på kvällen när jag kommer hem utan först någon gång under natten. Bilen laddar sedan sina batterier i lagom takt så de är färdigladdade strax innan klockan åtta, och kupévärmen går också igång nån kvart innan avfärd så bilen är varm och avfrostad även om jag skulle glömt appen. Det bästa som hänt sedan skivat bröd :-)

Sätter du dig i bilen och ska börja köra till jobbet märker du ännu en nyhet som kom i senaste mjukvarurelease: du behöver inte längre knappa in i navigatorn att du ska till jobbet även idag också – bilen inser att vid den här tiden på dygnet brukar du åka dit så den ställer in destinationen automatiskt åt dig!

Leaf2

Denna mjukvaruuppdatering borde göra många biltillverkare nervösa. Här var det några finesser konkurrerande elbilar hade som Tesla saknade, kanske några kunder rentav valde Leaf framför Model 3 på grund av dem – som Tesla plötsligt trådlöst gratis skickade ut till alla deras bilar. Cuphead i all ära men nu fick Teslas alla bilar finesser de hittills saknat som flera av deras konkurrenter hade. Nästa gång du testkör en elbil och tycker att den har någon finess Tesla saknar: tänk efter, är det mjukvara så kan Tesla när som helst införa den på sina bilar och “komma ikapp”.

Som ren bonus ökade senaste mjukvaran även motoreffekten med 5%, med förbättrad acceleration och prestanda som följd. Lek med tanken att någon annan biltillverkare skulle erbjuda sina befintliga kunder en gratis sport-tuning (varför de nu skulle göra det, det är ju bättre att ta saftigt betalt för sånt). Dels skulle de behöva en armé av tränade ninja-mekaniker som i nattens mörker skulle smyga från bil till bil och fila på deras kamaxlar, dels skulle de göra ett enormt publicitetsjippo kring det hela med helsidesannonser i alla tidningar.

Hos Tesla blev det en rad i beskrivningen av nya mjukvaran.

 


motorTCS fem år sedan: Så trimmar man en elmotor

Det är inte första gången Tesla ökar effekten på sina motorer genom en enkel mjukvaruuppdatering. Men hur kan man göra det via bara mjukvara? Vi berättade hur man gör när man trimmar en elmotor.

Bookmark the permalink.
 • Ted

  Så länge man har regen och inte för kallt batteri funkar det. I morse fick jag tvärtrycka på bromsen, för bilen ville inte stanna så fort som jag hade tänkt :D

  • Björn

   :D

 • Jolv

  Måste säga att jag verkligen älskar det nya “one pedal” läget. Dessutom gillar jag den nya funktionen som läser kalendern och automatiskt sätter upp navigeringen. Ja, jag hittar till jobbet men navigeringen föreslår ju en annan rutt om det är kö vilket är riktigt nice!

 • TheBigKing

  Kontrasten mellan sånna här nyhetsartiklar och klagomuren 2.0 (även känd som bensinupproret 2.0) är enorm. Tänk om dom trångsynta människorna från 2.0 kunde öppna ögonen.

 • Peter Broman

  Hej
  Om inte bromspedalen används kommer skivorna och beläggen att rosta ihop

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Brombeläggen används fortfarande men det är bilen själv som anlägger bromsarna istället för du med bromspedalen.

   • Peter Broman

    Jag tror inte bromsarna aktiveras när du släpper gaspedalen. Jag tror det är elmotorn som bromsar då den regenererar. Bromsarna behöver ”motioneras” spec vintertid. Stor risk annars att kolvarna rostar fast.

    • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

     Inte på en gång, bilen motorbromsar ända ner till nästan stillastående.

    • Daniel

     Om batterierna är fulladdade eller väldigt kalla så räcker inte inre resistansen till för att bromsa bilen, då använder bilen bromsen.

  • Jaja6984

   En modern bil borde ju kunna motionera bromsarna automatiskt med jämna mellanrum.

 • johannesbrorsson

  Tibor, kan du fråga Tesla om klickljudet som blir när bilen ställs i Hold? Är det normalt? Det är visserligen ett ganska tyst ljud men man undrar ju.

 • Kenneth

  För att trycka på bromsen är jobbigt? Jag ser en risk i att folk inte använder bromsen tillräckligt ofta och helt enkelt kan falera vid en panikbromsning.
  Och att man vill ha en vam bil när man kommer fram. Kupévärmare och motorvärmare med timer har funkat förr :-)

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Bromsarna används fortfarande men det är bilen som styr dem nu. Så panikbromsning kommer fortfarande fungera.

   • Eddie C

    Jag tror Kenneth menar att man blir ovan att trycka på bromspedalen när man behöver bromsa. Springer någon plötsligt ut framför bilen kanske man inte hinner reagera som man borde. Å andra sidan kanske bilens säkerhetssystem bromsar åt dig, men det är ändå något att tänka på.

    • Kenneth

     Precis så tänkte jag.

 • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

  Till alla er som klagar: ja, dessa är bekvämlighetsfunktioner precis som tvättmaskin. Men inga klagar på att orkar du inte tvätta kläderna för hand?

  Ta navigeringen till exempel: på landsbygden tar du kanske alltid samma väg till jobbet men i stan har du många alternativ att välja mellan beroende var det är mest trafik. Och för att Navigation on Autopilot ska fungera måste destinationen in i navigatorn.

 • Johan

  Detta var en av de bästa uppdateringarna hittills!

  Äger man en Tesla är det julafton en gång i månaden. Love it!

 • Peter Broman

  Det räcker inte med att värma upp bromsarna. Man måste bromsa kraftigt lite då och då så att kolvarna rör sig och inte rostar fast. Spec viktigt för bakbromsarna.

 • Jonas Bonde

  Det jag saknar nu är hastighetsavläsning från skyltar, är störigt att bilen sönker farten till 50 när det är 60 på skyltarna..

 • rate

  Tacka vet ja vw, där får man med en massa programvara utan be om det eller att man vet om det…..tänker på dieseln.

 • Daniel Östberg

  8km/h med teslan.. Perfekt fart. Det är nämligen gångvägsfart. Nissan får m.a.o problem att hålla hastigheten i ett gångfartsområde där man med en vanlig bil puttrar fram på tomgång. Måste säga att det är en dealbreaker för mig då jag frekvent passerar gångfartsområde.

 • Yesyes

  Varför finns det inte en elbil med manuell växellåda jag köper nog inte en elbil före det finns en manuell elbil