Supercharger i Umeå på gång

SCplan_201606

Tesla Motors har ansökt bygglov för en Supercharger station hos Umeå kommun rapporterar vår jourhavande spion Sondell på vårt forum och hans egen sajt. Den kommer byggas vid MAX i Söderslätts handelsområde, precis bredvid nybyggda köpcentrat Avion och IKEA varuhuset.

Placeringen blir alltså mycket mer centralt inne i Umeå än vad Tesla Motors preliminära karta (ovan) antydde. Enligt den skulle laddaren ha hamnat ungefär i höjd med Nordmaling, 4 mil söderut.

Placeringen i Umeå kan bli något problematisk för Teslor med de minsta batterierna: avståndet mellan Superchargern i Sundsvall och Umeå kommer nu bli 26 mil – inga problem på sommaren, men mitt i smällkalla vintern kommer det behövas rejäl laddning innan avfärd. I Umeå kommer man kunna sysselsätta sig medan bilen laddar, men Superchargern i Sundsvall är nog en av Sveriges tråkigaste. (Fast visste du att hundra meter norr om den finns det en liten minigolfbana?)

Skulle Tesla Motors ha placerat Superchargern i Nordmaling enligt ursprungsplanerna skulle avståndet till Sundsvall varit 21 mil och till nästa stopp Skellefteå 18 mil. Nu blir det lite ojämnt med 26 resp 14 mil. Men vi förstår att ett stort köpcentra med IKEA är en mer lockande lokation.

Efter Umeå och Skellefteå är nästa stopp norrut Luleå enligt Tesla Motors preliminära karta. Med placeringen av Superchargern i centrala Umeå istället för söder om staden kan Tesla Motors nu lättare placera Luleå laddaren norr om staden, vid Töre, där E4 och E10 möts. Fortsätter man köra E4 kommer man sedan hamna i Finland, där Tesla Motors planerar placera en Supercharger i Oulu. Svänger man av mot E10 kommer man i framtiden kunna snabbladda vid Superchargern i Gällivare.

Tesla Motors har tidigare sagt att de kommer inte hinna med alla Superchargers i norra Sverige i år, men att de hoppas kunna få dem i Umeå och Skellefteå igång i alla fall. Med tanke på vintern som är annalkande gäller det att de skyndar på innan marken fryser till.

 


TCS_pin

Vi har fått in en nyhet i vår klubb-butik: TCS-pins! En snygg pin i metall på 16 x 12 mm. Snygg i kavajslaget, eller köp två som manschettknappar.

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • G F

  Den i Umeå skulle jag behövt tills när den var utlovad (för ett år sedan).
  Har redan fått ställa in ett par resor till Luleå p.g.a. den förseende SC, till förmån för flygets klimatpåverkan.

 • exeem

  Undrar om det blir en SC i Skellefteå? Är 25 mil mellan Luleå – Umeå

 • Surfaren

  Få se här nu… Förslaget är alltså att spela minigolf mitt i smällkalla vintern? :)

 • Johannes Brorsson

  Vi behöver en Superchargerstation i Örnsköldsvik också.