Teslaeffekten

Svenska högteknikbolaget Image Systems har fått smaka på “Tesla-effekten” i förrgår.

Image Systems är specialister på rörelseanalys i videofilmer. Deras TEMA mjukvara används av företag runt om i världen för att analysera rörelser. Allt från hur krockdockans armar flyger runt under ett krocktest till hur fjädrarna rör sig i en maskin. Man filmar förloppet med höghastighetskamera, sedan kan Image Systems mjukvara följa till exempel de där svart-gula markörerna man brukar se på krockdockor och beräkna vilka krafter dockan påverkades av.

I stort sett “alla” inom bilbranschen använder sig av deras mjukvaror för att utvärdera krocktester: Autoliv, Citroën, Daimler, Ford, GM, Honda, Hyundai, Kia, Mazda, Nissan, Peugeot, SEAT, Scania, Toyota, Volvo, VW, mfl.

IS_aktiekurs

Men ingen av dessa industrigiganter har fått samma effekt på Image Systems aktiekurs som ett enda litet pressmeddelande om att Tesla Motors har köpt deras mjukvara. Lilla flaggan “P” i aktiekursdiagrammet ovan visar när pressmeddelandet släpptes kl 14:26. Bara några minuter senare sköt Image Systems aktiekurs i höjden!

Det är möjligt att aktiehandlare missförstod pressmeddelandet och trodde att svenska bolaget skulle ersätta israeliska MobilEye som leverantör av kamerasystem till autopiloten. Rubriken innehöll ju ord som “Image Systems” och “Motion Analysis” och de kastade sig väl över “buy”-knappen innan Google Translate hann översätta resten av pressmeddelandet från svenska till engelska.

Det Tesla Motors egentligen köpte var dock TEMA-mjukvaran, som används till utvärdering av videoinspelningar av till exempel krockprover, se videon ovan. Enligt pressmeddelandet är det inte ens en särskild stor order. Johan Friberg, chef för Image Systems affärsområde Motion Analysis kallar den för en “initial order, av mindre värde” men tillägger att den “är av strategisk vikt för affärsområdet Motion Analysis”. Ordern kanske var av mindre värde, men för företagets aktieägare betydde det rejält mer.

Denna händelse om något visar hypen och de enorma uppskruvade förväntningarna kring Tesla Motors. Vi undrar vad som skulle hända med Microsofts aktiekurs om det släpptes ett pressmeddelande om att Tesla Motors har köpt in en liten men strategiskt antal ordbehandlare från dem? ;-)

Den stora nyheten är dock en annan mening i pressmeddelandet: “Image Systems mjukvara TEMA kommer att användas vid Teslas krocktestlaboratorium”. Vänta nu, har Tesla Motors skaffat sig ett eget krocktestlaboratorium? Det har vi inte vetat om förut, utan utgick ifrån att de använder sig av utomstående testhus. Det är dock förenlig med Elon Musks och Tesla Motors strategi att flytta så mycket som möjligt in-house. Man kan dock tycka att är det inte lite sent att skaffa sig ett krocktestlaboratorium nu? Tesla Model 3 borde vid det här laget vara färdigutvecklad. Den borde rimligtvis vara redan krocktestad – eventuella ändringar så här sent skulle senarelägga produktionsstart. Eller är krocktestlaboratoriet till för de kommande minibussen och lastbilarna? Många frågor som kan dölja spännande svar – får vi reda på dem kommer du läsa om dem här!

 


TCS ett år sedan: Tesla utan laddare?

För ett år sedan rapporterade vi om hur det är att ha en Tesla utan att ha någonstans att ladda den. Kan man ha en elbil utan egen laddplats för den? Elbilar måste väl laddas varje natt? Nja, inte om de har så stora batterier som Tesla Model S visade det sig. Vi har flera medlemmar som inte har egen laddplats för bilarna, men det går bra ändå. Läs deras berättelse här.

 

Tagged . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • flukke

    Kraftigt missvisande artikel. Image Systems har haft flera liknande pressmeddelanden senaste tiden som genererat liknande rörelser på börsen.