Öland here we come!

E22paG

Tesla Motors har öppnat sin Supercharger snabbladdarstation i Kalmar i fredags. Flera av våra medlemmar har redan laddat där på väg till Öland.

KristianstadpaG

Arbete pågår att elektrifiera hela E22. I Kristianstad är det inte heller mycket kvar innan även den Superchargern kan invigas.

TinderedpaG

I Tindered strax norr om Västervik har arbetet inte kommit så långt än, därför har Tesla Motors satt upp tillfälliga destinationsladdare tills Superchargern är färdigbyggd. (Tack för underbar service Tesla!)

De 342 km som det är från Sillekrog till Kalmar är i och för sig inga problem ens i motorvägsfarter för Tesla Model S modellerna med 85 och 90 kWh batteripack så här på sommaren, men då måste man ladda fullt i Sillekrog vilket kan ta över en timme. Då kan det vara trevligare att bara ladda till 80% (vilket ju går på halva tiden mot 100%) och sedan stanna till i Tindered och tilläggsladda lite. 60 och 75 kWh modellerna måste nog alltid stanna till i Tindered för att klara sträckan.

Karlskrona

Pluppen i Karlskrona är inget annat än Mikael Blomqvist egenfinansierade Fastcharger. Som vi berättade i vår artikel om den är den på 60 kW och är gratis att använda för alla Teslaägare. Nu när resten av E22 elektrifieras blir det nog fler som stannar till där på sin semesterresa. Den laddaren i sig är inte med i bilarnas navigator – men destinationsladdaren precis bredvid är med, så det är den man får ange när man vill navigera.

SCplan_201606

Enligt Tesla Motors planer för 2016 skulle de förutom sydöstra Sverige även sätta upp 4 nya Supercharger stationer uppe i norr också. Nu börjar dock Teslas projektutvecklare för infrastruktur Josephine Adorelle sväva på det målet. Enligt en intervju i recharge.se kommer de hinna bygga Superchargern strax söder om Umeå och den vid Skellefteå, men inte de planerade i Luleå och Gällivare. Som anledning till förseningen angav hon problem med att få fram tillräckligt många Superchargers och att bygglov och anslutning till elnätet kan ofta dra ut på tiden.

Tesla Motors anställda har flera gånger berättat för mig om den konstanta dragkamp som pågår mellan södra och norra Europa, vem som ska få Superchargers tilldelade till sig. Tesla Motors vill bygga dem där de kommer till mest nytta, och så länge vissa delar av befolkningstäta södra Europa har vita fläckar på laddkartan prioriteras de områden framför folktomma Norrland. Vi kan mest tacka semestrande norrmän för våra stationer.

 


TCS ett år sedan: Ibrahim Baylan besökte Tesla Motors

Ett år sedan besökte energiminister Ibrahim Baylan Tesla Motors. Läs om informationen han fick, vilka frågor han ställde – och missa inte Säpo-agenten! :-)

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---