Sverige på andraplats i Superchargerligan

SCpc

Tesla Motors har installerat över 400 Supercharger snabbladdstationer med sammanlagt över 2,000 laddstolpar till sina elbilar runt om i världen. Finns det något land de favoriserar?

Vår medlem Daoops jämförde Supercharger-antalet i olika länder mot olika mätetal. Han skapade ett antal överraskande grafer:

Jämför vi tex som ovan antal installerade Supercharger-stationer med länders befolkningsmängd är det föga överraskande Norge som är vinnarlandet. Men på en kanske mer förvånande andraplats kommer inget mindre än Sverige! Vi kan glädjas åt mer än dubbelt så många Superchargers per invånare än tex amerikanare har.

 

SCpkm

Däremot inser man snart att Sverige är ett land med lite befolkning och långa avstånd då vi jämför vägnätets längd med antal laddare. Då kommer Sverige först på en femteplats. Hedrande, men visar ändå på att det är långt kvar tills vi får ett lika heltäckande nät av Superchargers som tex Norge eller ens Tyskland har.

Man ska dock inte glömma att antalet Superchargers i Europa har tiodubblats på ett år – från 14 stationer i fjol till över 140 idag! Sverige hade öht inga stationer för ett år sedan. Utvecklingen går i en sådan raketfart som få vanliga bilister känner till.

 

SCpT

Sista jämförelsen mellan länderna avslöjar att det är Frankrike och Sverige som har fått mest infrastruktur “gratis” – massor av Supercharger stationer utan att lika många Tesla Model S bilar har sålts. Norge skulle egentligen ha mångdubbelt fler stationer efter alla bilar som har sålts där, men Tesla Motors (tack och lov) fördelar pengarna mer strategiskt mellan länderna. Ovanstående graf kanske även ger en fingervisning över varför Tesla för tillfället prioriterar utbyggnaden av Supercharger-nätverket i södra Europa framför Sverige som ju redan har fått näst mest Supercharger per såld bil i hela världen!

De hittills ca 500 sålda Tesla Model S i Sverige skulle egentligen ha räckt till att bekosta ca 3 Supercharger stationer – nu har vi redan 13 och kommer att få sammanlagt över 20 nästa år.

 


Varför skaffar då norrmän Teslor? Titta på följande videosnutt och försök hålla dig från att smittas av hans underbara skratt:

 

 


TCS ett år sedan: Mer drag i Sverige än Tyskland

För ett år sedan kollade vi hur många Tesla Model S som har sålts per capita i olika länder. Sverige stod sig väl även i den jämförelsen.

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.
 • Jens Christian Haslund Nielsen

  Det klippet var störtskönt! Har sett innan in andra sammanhang, men det går ändå inte att låta bli att skratta :-)

 • G F

  “och kommer att få över 20 till nästa år” kan misstolkas som att vi får över 20 nya SC nästa år Tibor:
  Och apropå SC, två PRIVATA öppnade i Karlskrona i går!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  http://www.laddaelbilen.se/2015/06/02/tesla-fastcharger-i-karlskrona-nu-i-drift-27184728

 • G F

  Nix, Tesla destination laddning som du mappar till är i princip vanliga väggladdare för AC 22kw: http://www.whatsonsanya.com/sanya-travel-2764.html
  De i Karlskrona är på 60KW och det är bara SC med DC laddning som kan ge den effekten!

 • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

  Ge er till tåls tills i morgon så kan ni läsa allt om Karlskronaladdaren här ;-)