Sveriges vanligaste elbil är Tesla Model S

ModelSvanligast

Med de senaste månadernas starka försäljningssiffror har Tesla Model S gått om Nissan Leaf som Sveriges vanligaste elbil. I slutet av September fanns det 2685 Tesla Model S i Sverige – jämfört med 2638 Nissan Leaf, enligt Power Circles sajt elbilsstatistik.se som hämtar sina siffror direkt från Transportstyrelsens bilregister.

MarknadsandelarTittar vi på marknadsandelar ser vi att drygt en fjärdedel av alla elbilar i Sverige är en Tesla Model S och andra dryga fjärdedelen Nissan Leaf. Tillsammans står de för över hälften av Sveriges alla elbilar. Övriga märken får dela upp resten av kakan emellan dem, med Renault Zoe som en snabbt växande kakbit.

Nissan har en chans att återfå ledningen nästa år, när nya Leaf börjar levereras. Andra tillverkare måste sälja flera tusen elbilar för att komma ikapp.

Även svenska branschorganisationen BIL Swedens sajt bjuder på mycket statistik om elbilar. Förutom rapporter varje månad kan man även kolla nyregistreringar, fordonsbestånd etc. Vår egen sammanställning byggde på dessa siffror. Vi hade en egen informationssida med leveranssiffror som vi började föra statistik i innan ovan nämnda sajter kom igång med sin rapportering om Tesla. Nu när de för pålitlig statistik hämtad direkt från Transportstyrelsens register finns det längre ingen anledning för oss att föra en egen, mindre pålitlig statistik. Vi kommer därför ej längre underhålla vår egen statistiksida.

Orkar du med ett diagram till ska du titta på följande:

Electric-Car-S-Curve

Alla nya produkter brukar anammas olika snabbt av olika människor. Det finns de som är tidigt ute och skaffar senaste mobilen, datorn, bilen, etc, sedan kommer majoriteten, sist “eftersläntarna” och allra allra sist de inbitna fanatikerna som än idag använder skivspelare, hemtelefon med nummerskiva och kamera med riktig film i.

Sajten dentresearch.com placerade in hur långt de olika länderna har hunnit på laddbilarnas acceptanskurva. De räknade både elbilar och laddhybrider. Som synes har till och med Norge som brukar räknas som landet som har kommit längst med elbilar bara kommit till acceptansnivån tidig majoritet. Vi i Sverige befinner oss fortfarande där enbart “tongivarna” (eller ska vi översätta engelskans “influentials” som “trendkänsliga”?) har hoppat på laddhybrid- och elbilstrenden än. Först när försäljningssiffrorna har fördubblats kan vi börja prata om att folk på allvar har börjat köpa laddbara bilar. Med dagens utvecklingstakt är vi där mot slutet av 2018.

 


TCS ett år sedan: 32,000 mil med Tesla

För ett år sedan rapporterade vi om limousinservicebolaget Tesloops Tesla som har körts 32,000 mil. Ganska så händelselösa mil, bilen har bara rullat på. Ett antal däck har de förbrukat, och främre motorn och 12V batteriet fick bytas, men bilen har tex fortfarande original bromsbelägg. Efter 32,000 mil störtdök dock bilens räckvidd plötsligt – av en oväntad anledning.

Tagged , , . Bookmark the permalink.