Tankning är dåligt för din hälsa

Warning_big
Kommunstyrelsen i Norra Vancouver i Kanada har enhälligt röstat igenom en lag som från och med nästa år tvingar bensinstationerna att ha en varningsetikett på sina bensinpumpar, ungefär som cigarettpaket har.

Norra Vancouver, som är precis som namnet antyder en nordlig förort till Kanadas tredje största stad, är först i världen med att införa en sådan lag. Men inte de sista. Flera andra kommuner i Kanada har samma fråga på sina agendor och är positivt inställda till frågan, så fler städer kommer följa Norra Vancouvers exempel.

Varningsetiketterna ovan är endast exempel, den slutgiltiga designen är inte fastställd än. Varningsetiketterna kommer ta upp förutom fossilbränslenas negativa påverkan på miljön och hälsan även vilka skatterabatter elbilar har i Kanada ($5,000) och tips om hur man kan köra snålare och spara på bränsle.

(Ja varningstexter behöver ju inte enbart vara av negativa “dåligt-för-miljön” sorten. “Du kan få 40,000 kronor rabatt när du köper en elbil och behöver sedan aldrig tanka mer” är ett mer positivt budskap, som kanske rent av lockar fler än negativa budskap. Vilka andra varningstexter kan du komma på? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!)

Det är organisationen Our Horizon som har drivit frågan sedan 2013 då idén med varningsetiketter kläcktes av Toronto-baserade advokaten Robert Shirkey.

Vi undrar vilken av Sveriges miljöorganisationer som kommer driva frågan i vårt land, och vilka ursäkter regeringen med Miljöpartiet i spetsen kommer komma med för att slippa införa det på våra svenska bensinstationer? För vi förstår ju alla att i landet som tillverkar både Volvo bilar och Scania lastbilar är det ju omöjligt att genomföra ett sånt lag. Vilken tur för Kanadensarna att de slapp ta hänsyn till sådana faktorer, de kunde koncentrera sig enbart på vad som är bäst för människan, miljön och planeten.

 


När tidningen Ny Teknik testade Tesla Model S autopilot fick de punktering. Bilen missade sidolinjen på ett ställe och körde ut mot vägrenen. Istället för att ta tag i ratten och parera lät reportern bli, för att se vad som händer. Bilen körde på en sten och fick punktering.

Transportstyrelsen har påbörjat en utredning om Teslas autopilot är förenlig med svensk reglemente. Tidningen Ny Teknik hävdar att det är på grund av deras artikel, men utredningen har ju ingenting med deras åktur att göra.

Mina åsikter om Ny Tekniks test och om Transportstyrelsens utredning kan läsas i intervjun tidningen Veckans Affärer gjort med mig.

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.
 • Elbilisten

  Det är en liten yta och folk läser inte om det blir för långt. Jag försökte komma på något kärnfullt, roligt, tankeväckande och lite provokativt. Något som folk kommer ihåg till nästa gången de svänger in på macken.

  Du kan också köra elbil på lokalproducerat el. I stället.

  Avgaser är inget nödvändigt ont. Kör elbil.

  Står du här och trampar i utspilld bränsle igen? Funderat på elbil?

  Hur många meter över havet ligger denna mack? Om 50 år?

  Har du set någon elbil här?

  Va, tankar du bensin? Riktigt retro alltså!

  Det är lägre förmånsskatt för elbilar.

  Det kostar 2 kr / mil att ladda en elbil. Om inte köpcentret bjuder.

  Jag kommer inte att göra det, men tänk om andra kanske skriver ut små dekaler hemma och klistrar upp på mackarna.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   “Hur många meter över havet ligger denna mack? Om 50 år?”
   Klockrent! :-)

 • elishamhubbard

  No other candidate was fired by the Watergate Commission for lying and attempting to violate the rules of the House, not to mention the Constitution.

 • elishamhubbard

  It’s fair to say that Hillary has remained consistently unethical and corrupt, so if you vote for her you know what you’re getting.

 • elishamhubbard

  Trump isn’t a career politician…nor a bureaucrat.

 • elishamhubbard

  But he does have connections with the whole mafia/prostitician machine… You don’t do what he’s done without those.

 • elishamhubbard

  If the ruling class had anything on Trump, they would have used it by now.