Tesla försöker få hit så många Model Y som möjligt innan juli

MY

Efter regeringens besked att elbilar över 700 tusen kronor ej längre kommer få bonus och att Tesla Model Y är en av de bilar som hamnar på fel sida gränsen har många som har beställt bilen hört av sig och frågat oroligt hur det kommer gå med deras bilar?

Tyvärr är reglerna så klumpigt utformade att det är bilens registreringsdatum som avgör om man kommer få 70 000 kronor i bonus för sin beställda elbil eller inte. Trots att regeringens löfte om full ersättning fanns där när man gjorde beställningen.

Nu har två saker hänt som kan stilla oron lite:

Dels har regeringen senarelagt datumet för ändringen: istället för den 8:e så är det nu från och med tisdagen den 12:e juli som de nya reglerna kommer gälla.

Dessutom har Tesla prioriterat om sina europeiska leveranser av Model Y och ska försöka leverera så många bilar som möjligt innan datumet. Vi har inte lyckats få några exakta siffror från våra kontakter inom företaget men de är medvetna om problemet, har eskalerat det inom organisationen och ska försöka “skaka fram så många bilar vi bara kan”.

Vi håller tummarna att så många som har beställt en Tesla Model Y ska så snabbt som möjligt få sina beställda bilar, innan den 12 juli. Så att de fortfarande blir berättigade 70 tusen kronor i elbilsbonus. Men tyvärr vet vi att alla kommer inte kunna hinna få sina bilar, vi kommer ha många besvikna medlemmar den 12 juli som går miste om regeringens utlovade stöd.

Transportstyrelsen är också redo att ta emot alla ansökningar. “Hantering och utbetalning av bonus hanteras automatiskt och vi ser att IT-systemen ska kunna hantera ett ökat inflöde” hälsar Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Fordonsinformationsavdelningen. Bra för att många biltillverkare kommer nog skicka in extra många nybilsregistreringar de sista dagarna. Det skulle bli väldigt irriterande om folk gick miste om stora summor pengar på grund av problem hos myndigheten.

Våra kontakter hos Tesla pratade om Model Y men vi misstänker att de menar även Model 3 Performance som även den är på fel sida beloppsgränsen.

Tesla Model 3 och Model 3 LR påverkas däremot inte av de ändrade reglerna då de modellerna kostar mindre än 700 tusen kronor. Det är inte inköpspriset som påverkar utan bilarnas så kallade “nybilspris” på skatteverkets listor. Endast 29% av alla elbilsmodeller på de listorna påverkas, se komplett lista över elbilar som går miste om bonuset här.

Bookmark the permalink.