Tesla Model 3 förmånsvärden

M3begin

I går släppte skatteverket förmånsvärdena för Tesla Model 3:

  • 3791:- för Long Range AWD
  • 8649:- för Long Range Performance

Det är endast dessa två modeller som går att beställa i Sverige än så länge. (Skatteverket satte dock även förmånsvärdet 3058:- för Long Range RWD – en modell som inte längre tillverkas av Tesla.)

Skatteverket ger en skatterabatt på miljöbilar genom att när en elbils förmånsvärde ska beräknas baseras uträkningen inte på bilens faktiska pris utan priset för en “motsvarande” bil med förbränningsmotor.

För Long Range AWD versionen av Tesla Model 3 resulterar detta i en skatterabatt på 292,400 kronor. För Performance modellen blir rabatten en mer modest 130,800 kronor. Som dras ifrån nybilspriserna på 685,000 respektive 809,400 kronor. Skatteverket anser alltså att för 392,600 kronor kan man hitta en bensinbil som är lika bra som en Tesla Model 3. (Lycka till, säger vi 😉 )

Sajten teslakalkylen.com hängde på låset och har redan släppt exempelkalkyler för Tesla Model 3.

Enligt teslakalkylens exempeluträkningar blir totalkostnaden* för en Tesla Model 3 Long Range AWD från:

  • 9340 kronor per månad om du köper den privat
  • 5768 kronor per månad om du köper den som personalbil
  • 5730 kronor per månad om du köper den som egenföretagare

Rejält billigare alltså om du slipper köpa bilen kontant med skattade pengar! Ska du köpa en Tesla Model 3: skaffa den som leasingbil via företaget – det blir mycket fördelaktigare för dig!

Motsvarande siffror* för Tesla Model 3 Long Range Performance är från:

  • 11,900 kronor per månad om du köper den privat
  • 9,378 kronor per månad om du tar den som personalbil
  • 9,333 kronor per månad om du köper den som egenföretagare

Besparingen blir då “bara” drygt 2500 kronor per månad men klirrar ändå skönt i plånboken.

*: I totalkostnaden räknar teslakalkylen.com även in el, försäkring och servicekostnader då sajten även används till att jämföra totalkostnader för elbilar mot bensinbilar.

 

Tesla Model S och X köptes till stor del av egenföretagare. Tesla Model 3 kommer köpas till högre andel av löntagare. Som synes ovan är det extremt lönsamt att köpa bilen som personalbil även för löntagare! Ta ett snack med din arbetsgivare, de kan vara förvånansvärt medgörliga om du berättar att du står även för företagets kostnader – det blir ändå mycket billigare för dig!

Jobbar du som anställd löntagare hos ett företag ska du snacka med ekonomiavdelningen att du vill ta bilen som en kostnadsneutral personalbil. Det vill säga som en förmånsbil där du som anställd betalar alla kostnaderna – även dem som vanligtvis arbetsgivaren brukar stå för. Det finns många leasingföretag att välja mellan; ni kan antingen välja ett leasingbolag som ert företag brukar samarbeta med, fristående aktörer som AutoPlan, Svea Leasing, Volvofinans mfl eller helt enkelt klicka på DNB länken som kommer upp på Teslas beställningssida efter att du har beställt din Model 3.

En sak att tänka på när man beställer en kostnadsneutral personalbil är att välja 0% i kontantinsats (tänk på att dra reglaget från förinställda 20% till 0 när du ansöker via DNB länken på Teslas hemsida)! På så vis sprids den ut över hela leasingperioden och betalas även den med oskattade pengar.

Bilens förmånsvärde kan ni ta upp som en förmån – eller göra ett nettolöneavdrag. Nettolöneavdrag minskar bilens påverkan på din allmänna pension och sjukpenninggrundande inkomst.

 


Känner du för att stödja dessa nyhetssidor har jag nu lagt till möjligheten till donationer, du hittar länken under sök-rutan på denna sida. (Högst uppe till höger på PC; under kommentarerna om du tittar via mobilen.)

Tagged , . Bookmark the permalink.