Tesla Model 3. Alltså utan SR+. Teslas instegsmodell heter nu bara rätt och slätt “Tesla Model 3” utan några extra beteckningar. Long Range och Performance har däremot behållit sina namn.
Det är kanske lika bra, det är långt ifrån alla kunder som visste att SR stod för Standard Range. Många trodde bokstavskombinationen betydde “Short Range”. Än färre som visste vad plusset betydde.
Genom att kalla modellen för “Model 3” indikerar Tesla att det är den de anser vara grundmodellen. Long Range och Performance är utökade, förbättrade versioner av grundmodellen. Hittills har många ansett Long Range vara den “riktiga” Model 3 och SR+ vara någon slags snikmodell.
I samband med namnbytet fick modellen även något längre räckvidd, nu kan den komma 49 mil enligt WLTP körcykeln. Vilket tycks på pappret vara mycket mindre än Long Range modellens 61 mil – men då ska man komma ihåg att bilarna har olika batterikemier. Basmodellen har järnfosfat batterier som tål att laddas 100% varje dag så alla 49 milen kan utnyttjas – medan Long Range litiumjon batterier bör endast laddas till 90% till vardags vilket ger 55 mil WLTP räckvidd.
Accelerationstiden 0-100 km/h ökade dock till 6.1 sekunder. Vilket fortfarande är snabbare än de flesta andra bilar men börjar anses vara “för långsamt” av vana Teslaägare 🙂
Svenska priset steg till 559 990 kronor. 569 170 inklusive destinations- och dokumentavgift på 9 180 kr som Tesla envist fortsätter exkludera från sina visade priser. Efter elbilsbonus kommer man då hamna precis under 500 tusen kronor i slutpris. Om man inte köper några tillbehör förstås.
Tesla Model 3 Performance har också fått ny (tyvärr kortare) räckvidd, 547 km. Men det mest anmärkningsvärda är att detta värde är inte ett validerat WLTP värde utan endast en uppskattning från Teslas sida. Vilket tyder på att företaget håller på att byta till nya batterier i den modellen och de har inte blivit officiellt certifierade än.
Vill du ha din bil innan nyårsafton ska du beställa en Tesla Model 3 Long Range, som har uppskattad leveranstid december. Både nya instegs- och Performance-modellerna står det leveranstid februari på.
Vissa har redan börjat spekulera i om Long Range modellen har spelat ut sin roll? När instegsmodellen börjar närma sig i räckvidd (i alla fall till vardags) och Performance modellen kostar endast 70 tusen kronor mer. Andra tror tvärtom att kunderna kommer välja den modellen som en bra kompromiss mellan pris, räckvidd och prestanda.
Vad tror du?
Att 6,1 sekunder från 0-100 anses långsamt är intressant. Hur många är det som trycker plattan i mattan vid start? För att axa ut på motorväg eller dylikt lär det flesta elbilar (om inte alla) räcka.
Tycker att min M3 LR är lite för långsam, så nästa gång byter jag till Performance (speciellt nu när förmånsvärden justeras lite vettigare under nästa år som det verkar).
Jag trycker plattan vid acceleration ut på landsvägar, men då har jag en e-up! med 60 kw motor.
Finns det någon statistik över degraderingen på järnfosfat jämfört med litiumjon batterierna?
Som regel har LFP (litiumjärnfosfat) betydligt långsammare degradering, allt annat lika. Den lägre energidensiteten är den enda stora nackdelen med LFP. Förutom längre livslängd är de mer stabila/tåliga, och behöver vare sig kobolt eller nickel.
BYD har i alla fall haft 12 års garanti på LFP-batterierna i deras elbussar, obegränsad körsträcka, och de är avsedda för att rulla “hela dagarna”.
Men LFP är en sorts Li-ion, så de bör helst inte laddas fullt till vardags om man vill att de ska ha maximal livslängd. Det är möjligt att degraderingen är fullt acceptabel även med lite “misshandel”. Elon uttryckte väl något i stil med “battery is fine charged to 100% regularly”, det är absolut inte samma sak som att livslängden inte skulle påverkas av att laddas till 100% varje dag.