Tesla Model 3 Standard Range Plus släppt i Sverige

M3SR+

Tesla har lagt till Standard Range Plus (SR+) versionen av sin Model 3 på deras svenska beställningssida. För 540,880 kronor (480,880 efter elbilsbonus) får man en elbil med 41 mils räckvidd och 5.6 sekunders acceleration 0-100 km/h. Standard Range Plus är versionen snäppet över Tesla Model 3 instegsversion Standard Range (SR). Model 3 modellprogram består idag av SR, SR+, LR och Performance modellerna.

På utsidan ser SR+ versionen likadan ut som Long Range versionen av bilen, men insidan är något enklare:

 • Baksätena har ingen stolsvärme (framsätena har dock fortfarande)
 • ljudsystemet är lite enklare utan subwoofer
 • kartan visar inte trafikläget (röda streck där det är trafikstockning) och navigeringen tar inte hänsyn till trafiken
 • du kan inte streama musik från Spotify eller Tunein (kan dock fortfarande koppla upp mobilen via blåtand och köra via den)
 • du har ingen webbläsare på mittskärmen
 • ingen garageportsöppnare

Sätena är dock fortfarande i samma veganskinn som de andra modellerna, och framsätet är motorjusterbar med förarprofiler. Du har även samma mittkonsol och glastak som de andra Model 3, Tesla kallar interiörpaketet för “Reducerad Premium”. Nedan video visar skillnaderna mellan Premium och Reducerad Premium:

Samtidigt med introduktionen av SR+ ändrade företaget lite på övriga modellers prissättning också. Priserna på färgvalen har minskat, ifall du vill ha annan färg på bilen än svart. Silver och blå kostar nu enbart 11,100 kronor extra, vit 16,600 och röd 22,100.

Största nyheten är dock att autopiloten nu ingår i grundpriset! Du behöver inte betala extra för att få bilen följa filen du färdas i och hänga med i trafikrytmen. Teslas autopilot är överlägsen andra bilars liknande system och är verkligen något alla Teslaägare borde ha – nu slipper man räkna kronor och ören, systemet kommer med bilen standard.

För tilläggspaketet “Total självkörningsförmåga” måste man dock fortfarande betala 55,000 kronor extra, och Elon Musk har under helgen flaggat för att det priset kommer höjas “väsentligt” den första maj.

Det märks verkligen på våra forumsidor att folk har kastat sig över bilen, många av våra medlemmar har beställt sin M3 SR+ nu. När bilarna kommer levereras är fortfarande ovisst.

 

Enligt Teslas hemsida kan man dessutom beställa en Model 3 SR+, ringa Tesla och begära att de via mjukvara låser bilens batteri så den får 10% kortare räckvidd och även vissa finesser borttagna. Efter strypningen betalar Tesla tillbaka mellanskillnaden mellan SR och SR+ till kunden, vilket i USA är $4500. Det är fortfarande oklart vad den strypta Standard Range versionen av Model 3 kommer kosta i Sverige, svenska Tesla håller fortfarande på att bestämma sig. Men billigaste instegsmodellen, den av många eftertraktade $35,000 kronors Teslan kan inte längre beställas direkt på hemsidan utan kunden måste antingen göra det per telefon eller beställa en SR+ och ringa Tesla och begära att den stryps ner till SR nivån.

Tesla vill uppenbart helst inte sälja några SR versioner av Model 3, de vill snarare locka över så många som möjligt till den något dyrare SR+ versionen. Värt att tänka på är dock att denna nya “strypta SR+” versionen verkar bli bättre än ursprungliga instegsmodellen skulle ha blivit, den som skulle haft textilsäten utan motorjustering och bara en öppen korg istället för mittkonsolen. Vi återkommer med detaljer kring Standard Range versionen och dess svenska pris så snart vi får mer information om den.

Tagged . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Stefan Larsson

  Glöm inte att man även kan beställa en LR RWD för 581800, då får man hela premiumpaketet och ett rejält tillskott i räckvidden jämfört med SR+.

  • Filip

   Trodde det var 588 200 kr. Inte så stor skillnad med iaf.

 • Albin

  Den ska kosta 598 000 inkl dokumentationsavgift, så nästan 60000 extra.

 • Albin

  Enligt säljare på Tesla i Malmö så gick det inte att beställa SR (utan +) när jag var där igår.

 • Filip

  Aa precis. 588k ska jämföras med 530k gör SR+.

 • Kim

  Vill beställa när dragkroken kommit.

 • Andy

  SR+ kom nog tidigare till Europa tack vare att FCA köper utsläppsrätter av Tesla. De pengarna upphäver antagligen alla extra kostnader som är förknippade med exporten till Europa. Även försäljningen till Norge bidrar.