Tesla Model S Looong Range – 61 mil

MSlongrange

Tesla har släppt en uppdaterad version av sin Tesla Model S. Samma kaross, samma interiör, samma batterier, samma bakre motor – men de har bytt ut bilens främre elmotor till en liknande de använder i Model 3.

Räckvidden ökade drygt 10% till 61 mil enligt WLTP körcykeln. “Jaja, men hur långt kan man åka i verkliga livet” frågar du då. Tidningen Motortrend fick låna en av de nya bilarna och testade just det. De åkte hela vägen från San Francisco till Los Angeles på en enda laddning. En sträcka på 577 km – och de hade 11% batteri kvar vid ankomsten! Det ger en räckvidd på hela 64 mil – i motorvägsfart!

Förut var båda motorerna i Tesla Model S så kallade induktansmotorer. Uppfunna av självaste Nikola Tesla (varav Tesla Motors namn – bilarna drevs bokstavligen av Tesla Motorer). Induktansmotorer kan ge bilar blixtrande acceleration då de tål att tillfälligt överbelastas väldigt mycket. Tyvärr är de något mindre effektiva än andra elmotorer. När Tesla Model 3 togs fram bytte därför Tesla motortyp till reluktansmotorer – ett av de allra effektivaste elmotortyperna i världen. Nu har Tesla förenat det bästa från båda världarna: vid acceleration används mest den bakre motorn, som fortfarande är en induktansmotor och därmed kan ge bilen samma blixtsnabba acceleration. Vid körning i jämn hastighet används däremot mest den främre motorn, som nu är en extremt strömsnål reluktansmotor. På så sätt kan bilen få både och. Snabb och strömsnål. Därmed längre räckvidd trots exakt samma batterier.

Tesla håller på att ge ordet “räckviddsångest” en helt ny betydelse. Ångesten över att man har för mycket räckvidd. Nu när man kan åka elbil sex timmar i sträck på motorväg utan att ha legitim anledning till bensträckare, kissepaus eller välförtjänta fikat.

Läs mer om hur induktans- och reluktansmotorer fungerar i vår artikel om dem.

 


Brostugan på söndag!

Nu på söndag 28 april kl 10 har vi bokat Brostugan på Ekerö för en vårträff.

Brostugan är kända för sina bilträffar – under sommarhalvåret har de märkesklubbar på plats varje dag i veckan. Utom söndagar. Så även om söndagar är deras mest intensiva dag så provar vi att träffas där den 28 april. Om det blir en succé har de lovat ordna plats för oss en gång i månaden till att börja med.

Om ni visar upp en keyfob eller nyckelkort i kassan får ni 20% rabatt denna första gång. Om vi fortsätter kommer rabatten vara 10%. Under sommaren kommer de också installera en dubbel laddbox på området så det är en perfekt plats att träffas på.

Teslaägare! Nyblivna som gamla. Tesla-entusiaster! Välkomna till härligt fika i vårsolen!

Tagged , . Bookmark the permalink.
 • Mocke

  Nu måste bara priset ned på de bruksbilar folk tänker använda. premium-lyxbilar i all ära. men de räddar inte klimatet eller miljön. Men då får vi ställa våra förhoppningar på de gamla drakarna verkar det som. (men det finns hopp för model-t ,-l,-a finns fortfarande kvar att produseras…)

  • Snåla Grisen

   Håller med. Det är fortfarande nybilspriset och den obefintliga begagnat-markanden som här på mitt jobb håller tillbaka folk (och mig själv). En M3 med vettig utrustning, normal acceleration och vettig räckvidd för runt 350″ verkar de flesta kunna acceptera. Men vandrar priset över 400″ börjar de flesta jag pratat med dra öronen åt sig. Många verkar behöva en kombi eller kombi-sedanbil också och säger att M3 är en jättefin bil *men* bagaget för litet. Dragkrok oroar de sig inte för, då det “kan man ju skruva dit en senare från biltema”…

 • JC

  Model 3 med högre räckvidd, normal acceleration, de vad marknaden behöver speciellt i Europa. Så de kan konkurrera med bmw 320d, Mercedes c220d prisklass start 420k till 520k med extra utrustning… Premium segment köpare behöver hoppa över till Tesla, finns ingen anledning till att tyska bil köpare ska hoppa över till tesla när man har ett förtroende till sitt märke, 3år till sen kommer de fler elbilar har inget problem med att vänta, eventuellt köpa en begagnad tesla 3….