Tesla Model S Looong Range – 61 mil

MSlongrange

Tesla har släppt en uppdaterad version av sin Tesla Model S. Samma kaross, samma interiör, samma batterier, samma bakre motor – men de har bytt ut bilens främre elmotor till en liknande de använder i Model 3.

Räckvidden ökade drygt 10% till 61 mil enligt WLTP körcykeln. “Jaja, men hur långt kan man åka i verkliga livet” frågar du då. Tidningen Motortrend fick låna en av de nya bilarna och testade just det. De åkte hela vägen från San Francisco till Los Angeles på en enda laddning. En sträcka på 577 km – och de hade 11% batteri kvar vid ankomsten! Det ger en räckvidd på hela 64 mil – i motorvägsfart!

Förut var båda motorerna i Tesla Model S så kallade induktansmotorer. Uppfunna av självaste Nikola Tesla (varav Tesla Motors namn – bilarna drevs bokstavligen av Tesla Motorer). Induktansmotorer kan ge bilar blixtrande acceleration då de tål att tillfälligt överbelastas väldigt mycket. Tyvärr är de något mindre effektiva än andra elmotorer. När Tesla Model 3 togs fram bytte därför Tesla motortyp till reluktansmotorer – ett av de allra effektivaste elmotortyperna i världen. Nu har Tesla förenat det bästa från båda världarna: vid acceleration används mest den bakre motorn, som fortfarande är en induktansmotor och därmed kan ge bilen samma blixtsnabba acceleration. Vid körning i jämn hastighet används däremot mest den främre motorn, som nu är en extremt strömsnål reluktansmotor. På så sätt kan bilen få både och. Snabb och strömsnål. Därmed längre räckvidd trots exakt samma batterier.

Tesla håller på att ge ordet “räckviddsångest” en helt ny betydelse. Ångesten över att man har för mycket räckvidd. Nu när man kan åka elbil sex timmar i sträck på motorväg utan att ha legitim anledning till bensträckare, kissepaus eller välförtjänta fikat.

Läs mer om hur induktans- och reluktansmotorer fungerar i vår artikel om dem.

 


Brostugan på söndag!

Nu på söndag 28 april kl 10 har vi bokat Brostugan på Ekerö för en vårträff.

Brostugan är kända för sina bilträffar – under sommarhalvåret har de märkesklubbar på plats varje dag i veckan. Utom söndagar. Så även om söndagar är deras mest intensiva dag så provar vi att träffas där den 28 april. Om det blir en succé har de lovat ordna plats för oss en gång i månaden till att börja med.

Om ni visar upp en keyfob eller nyckelkort i kassan får ni 20% rabatt denna första gång. Om vi fortsätter kommer rabatten vara 10%. Under sommaren kommer de också installera en dubbel laddbox på området så det är en perfekt plats att träffas på.

Teslaägare! Nyblivna som gamla. Tesla-entusiaster! Välkomna till härligt fika i vårsolen!

Tagged , . Bookmark the permalink.