Tesla Model S prissänkning

ModelS2

I fredags sänkte Tesla Motors priserna på sin Model S med i genomsnitt 3%.

Instegsmodellen Tesla Model S 70 pris sänktes från 834,000 kronor till 808,000 kronor. Tesla Model S 90D som kostade 1,023,500 kronor kan nu köpas för under miljonen igen, 995,500 kronor.

På samma sätt sänktes priserna även på Model X: instegsmodellen 75D pris sänktes från 987,000 till 942,000 kronor, och de andra modellerna på liknande sätt.

I fjol såg vi prishöjning efter prishöjning på Tesla Model S. Inte på grund av egentlig prishöjning från Tesla Motors sida -bilarna kostade lika mycket i dollar- utan på grund av höjd dollarkurs.

Tesla Motors prispolicy är att ta lika mycket betalt för sina bilar överallt. Dollarpriserna räknas om till respektive lands valuta, det enda som tillkommer är fraktkostnad och moms. Övriga biltillverkare har inte en lika rak prissättning utan kör mycket mer med “gungor och karuseller” – vissa bilar är ovanligt billiga i ett land men kostar mycket mer i en annan. Tesla Motors ger heller inga rabatter över huvud taget, varken till privatpersoner eller företag.

Tesla Motors prissättning är rättvisare, men medför en väldigt fluktuerande bilpris beroende på dollarkursen. Senaste två åren har vi fått se dollarkursen gå upp från ca 6:50 kronor per dollar till 8:50 kronor per dollar – en ökning som avspeglade sig i Tesla Model S pris också. De första Model S 85 bilarna kostade runt 720,000 kronor i slutet av 2013. Ständiga höjningar av dollarkursen tvingade Tesla Motors att ständigt justera bilarnas priser uppåt.

DollarkursI år har dock dollarkursen gått ner med ca 50 öre. Många undrade då om Tesla Motors verkligen skulle sänka sina svenska priser?

Vissa menade att med tanke på bolagets förlustsiffror skulle det vara bättre om de fick in mer intäkter för bilarna, och de därför inte skulle sänka priserna.

Men Tesla Motors tänker inte i de banorna. Det har hänt flera gånger tidigare att priser hade sänkts i andra länder när deras valuta stärktes mot amerikanska dollarn. Sverige utgör inget undantag från företagets globala policy, vilket vi alltså fick bekräftat i fredags.

Precis på samma sätt som när priser höjs betalar kunden det priset som gällde när bilen beställdes. Det spelar roll om bilens pris sänktes dagen efter man har lagt sin beställning – det priset man godkände då blir priset man får betala för bilen. Regeln som känns skönt när bilens pris höjs blir kanske mindre omtyckt när priserna sänks. Har man inte låst sin order kan man dock avbryta den och göra om till nya lägre priset. Om prissänkningen är större än handpenningen kan det rent av vara lönsamt att till och med häva en lagd order, gå miste om handpenningen, och beställa en ny bil. Det får var och en själv ta ställning till.

Kan vi se fram emot framtida prissänkningar? Ja det beror helt och hållet på dollarpriserna! Fortsätter dollarkurset att rasa kommer Teslas priser också att gå ner – höjs dollarkurset igen kommer Model S och X bli dyrare igen. Med några månaders eftersläpning, Tesla verkar ha en liten buffert i alla fall för mindre fluktuationer.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Pär

    Tror Tesla valutasäkrar för en tid framöver och det är därför prisjusteringarna släpar, t.ex. att de nu har gjort en ny valutasäkring för kommande tre månader.

  • Jonas Bylund

    Ska man vara helt noga kostar en 70D nu 999 450 kr, vilket fortfarande är under miljonen. De har fortfarande inte fixat så att “3.950 kr

    Destinations- och regelmässig dokumentavgift” räknas in i totalpriset, vilket är dåligt.