Inga fler EL-bilar i Norge!

coast2coast

På självaste Norska nationaldagen kommer nyheten om att Norge slutar med EL-bilar!

Registreringsskyltarna börjar nämligen ta slut. Alla elbilar i Norge har registreringsskylt som börjar med bokstäverna “EL” – och efter 99,999 bilar finns det inte fler siffror att ta till.

OK, jag erkänner, dagens rubrik är i värsta kvällstidnings-stil ;-) Kunde lika gärna ha hetat “100,000 elbilar i Norge” eller liknande. Men lite kul får man ha. Speciellt när man knyckt rubriken från Elbilen i Sverige.

Norrmännens lösning på problemet är naturligtvis inte att sluta sälja elbilar. Landets hundratusende elbil kommer istället få en registreringsskylt som börjar inte på “EL” längre – utan “EK”. Förkortningen EK syftar inte på något träslag utan är naturligtvis(?) en förkortning av norska beteckningen “elektrisk kjøretøy”, dvs elfordon.

Undrar vad de ska hitta på nästa gång siffrorna tar slut? Efter EL och EK skulle logiskt EJ komma? Med dagens försäljningstakt på över 4,000 elbilar per månad i vårt grannland kommer ju även EK-skyltarna ta slut inom mindre än två år! Fast med tanke på att andelen laddbara bilar ökat från fjolårets 25% till 42% förra månaden kommer de snart snarare dela ut FK-skyltar, “Fossil Kjøretøy” dvs fossilbil till de bilarna som inte är laddbara!

Och undrar du varför norrmännen älskar sina elbilar ska du titta på följande intervju :-)

 


Medlemsmöte 21 Maj

Vi påminner om att nu på lördag är det medlemsmöte för Tesla Club Sweden i Stockholm!

Läs mer här.

 

Tagged . Bookmark the permalink.
 • Claes

  Haha, rena rama aftonbladet :D

 • Henke

  Inte 99 999 bilar, utan 89 999. Finns inga som börjar på “0”. Första elbilen med EL har sedermera 10 000.

  • Eddie C

   Är du helt säker på det? Vad sägs om “EL 4251″?https://youtu.be/U7A9Y5dwPHI

   Inte behöver man börja med nollor för att skriva ett lägre nummer :)

   • Henke

    Det där är inte en bil. Den är klassad som moped. Alla bilar i Norge har två bokstäver följt av fem siffror (om dom inte är veteranbilar med orginalskylt från urminnes tider)

 • Pontus

  Är hemma sjuk idag men det är ju en perfekt video om man vill röra lite mungiporna näst intill omöjligt att inte skratta med lite.

 • SynneGundersen

  Etter EL og EK, kommer faktisk EV.