Tesla Model Y vs Model 3

MY_snett

Från och med måndagen den 23 augusti kommer allmänheten kunna beskåda Model Y i Teslas utställningslokaler i Stockholm Segeltorp, Göteborg Hamngatan och Tesla Malmö. Men vi på Tesla Club Sweden har fått en exklusiv tjuvtitt redan nu.

Många tror av de bilder de sett att Tesla Model Y är ungefär som Model 3 fast lite större. Även ovan bild antyder detta. Men skenet bedrar – Tesla Model Y är mycket större än Model 3.

MY_sida

Ser du fortfarande ingen skillnad? Kanske om jag ställer mig bredvid den. Och om jag ställer mig bredvid min Model 3 också som jämförelse:

MY_M3_size

Ögat luras av en liknande optisk synvilla som det är mellan Model S och X.

Större yttermått ger väl också större innermått? Oh boy om det gör! Vi kan börja med att jämföra sittställningen fram:

MY_M3_sittpos

Tesla Model Y har samma stolar som det sitter i Model 3 – men de är monterade runt 10 cm högre upp! Det ger en helt annan, mycket bekvämare, mer upprätt sittställning. Samma ratt, samma instrumentbräda, samma mittskärm som i Model 3. Även samma mittkonsol – fast den är också högre upp, vilket ger mer innerutrymmen i den.

Tesla Model Y har golvet högre upp än Model 3 vilket gör insteget lättare. I Tesla Model 3 sätter du dig ner i förarstolen. I Model Y mer rakt in.

MY_bagage

MY_sovaBakluckan är en riktig halvkombi lucka, ingen “brevlådeinkast” som Model 3. Allting är lite större än i trean: högre bagageutrymme och djupare extrautrymme under golvet också. Till skillnad från Model 3 finns det extrautrymme under hela bagagegolvet. Även golvet längst inne går att lyfta upp och det finns ett ca 15 cm djup förvaringsfack under det.

Baksätet är nu tredelat, mittryggstödet går att fälla så tex långa skidor och liknande får plats. Förutom de vanliga spakarna på ryggstödens topp kan man även fälla baksäten från bagageutrymmet, via knappar på vänster innervägg.

Fäller man bakstolarna får man ett stort plant lastyta. Ryggstöden fälls mer platt än vad de gjorde i Model 3. Precis som trean finns det tillräckligt med utrymme för att lägga sig ner, man kan använda bilen till övernattning. Det blir extra bekvämt i och med att man slipper den fasta hatthyllan bak.

Å andra sidan finns det ingen insynsskydd alls över bagageutrymmet, varken i bilen vid leverans eller att köpa till från Tesla. I Teslas onlinebutik har dock dragkroken dykt upp – som “kommer snart”. För 14 000 kronor kan du få en avtagbar krok eftermonterad, godkänd för upp till 1 600 kg i dragvikt.

MYfrunk

Även frunken är (förstås) större, djupare än Model 3.

Men absolut största skillnaden mot Model 3 är ändå baksätet:

- Får du plats, Tibor? Jo tack jättemycket, Tibor!

– Sitter du bra, Tibor? Jo tack jättebra, Tibor!

Baksätet har vuxit mycket och har blivit väldigt bekvämare! Trots lång förare i framsätet har man fortfarande rejält med knäplats där bak. Högt i tak är det också.

MY_M3_baksate

MY_baklutTreans baksäte har alltid varit lite trångt, både vid knän och huvudet. Model Y är rena limon i jämförelse. Men framför allt att dynan är högre upp bidrar till en mycket bekvämare sittställning. Man sitter riktigt bra i Model Y, jämfört att man satt som på en pall på baksätet i trean.

Ryggstöden går dessutom att luta bakåt. Samma knapp på ryggstödets ovankant man använder till att fälla den kan även reglera lutningen i tre positioner.

Och för en ännu bekvämare, halvliggande position kan man sticka in foten under framstolarna. Alltså hela foten, inte bara tårna som i Model 3. Tesla har utnyttjat extra höjden under framstolarna väl.

MY_bakfot

En större elbil drar dock mer ström. Jag knappade in destination Malmö i bilens navigator och den tyckte då att jag kommer behöva stanna och ladda i både Ödeshög och Markaryd i 35 resp 20 minuter.

MYmalmo

Visst behöver även Model 3 stanna på samma ställen för en sådan rutt – men endast i 20 och 9 minuter på grund av mer kvar i batterierna när den anländer. Förbrukningssiffror är en sak men i slutändan är det ändå tidsåtgången för resor som räknas – och där tar Model Y 25 minuter mer på sig att åka från Stockholm till Malmö.

MY_kna

Sammanfattningsvis är Tesla Model Y ett välkommet tillskott i Teslas modelluppställning. Vill du ha en elbil med gigantiska innerutrymmen, lång räckvidd och bekväma säten för alla passagerarna har du bara ett enda val: Tesla Model Y!

Tagged , . Bookmark the permalink.