Tesla Motors coast to coast rally

Förra helgen genomförde Tesla Motors sitt officiella kust-till-kust rally.

Gäsp, det är väl ingen nyhet, vem som helst kan ju åka kust till kust med en Tesla Model S i USA?

Men Tesla Motors två bilar gjorde det extra snabbt, de åkte dag och natt och satte nytt Guiness världsrekord för elbilar.

Jaha.

Nä, den riktiga stora nyheten -speciellt för oss i kalla norden- är hur de gjorde det, i vilket väder. Tänker du kust till kust i USA som nåt stort öppet Cadillac som glider fram i Kaliforniens öken? Då har du sett lite för många roadmovies från Hollywood… USA är stort, USA har vinter just nu, USA har drabbats av en enorm snöstorm förra veckan (kallad “arctic apocalypse” i tidningarna). Och bilarna tog en nordlig rutt, förbi Chicago och de nordöstra delstaterna… mitt in i smeten. Jag tror inte cheferna i soliga Kalifornien förstod vilket snöoväder som bilarna skulle åka genom när de vinkade av dem, men tack och lov klarade Teslorna snöstormarna med bravur.

Under stora delar av den 5500 km långa resan var det minusgrader och snöstorm. Ända ner till -20 grader, 30 cm snö, 25 m/s vind. Ett tag såg det ut som om rekordförsöket skulle behöva avbrytas, för myndigheterna stängde av motorvägarna de skulle ta (I70 och I25 i Kolorado) på grund av det extrema vädret. Lyckligtvis kunde bilarna ta en alternativ väg förbi de stängda motorvägarna.

Teamet bestod av två Tesla Model S, och två följebussar där chaufförerna skulle kunna sova medan andra teamet körde. Halvvägs in i resan gick en av fordonen sönder – en utav de bensindrivna följebussarna 🙂

Klarar Tesla Model S att köra 5500 kilometer kust till kust i sånt här väder är det väl nu äntligen slut på allt snack om att elbilar inte kan köras på vintern, och elbilar inte kan köras långt?!

Teslorna klarade den 5500 km långa resan på 76 och en halv timme, alltså med en medelfart på över 72 km/h. Medelfart, inklusive stoppen för laddning. Förbrukningen blev 1198 kWh, dvs endast 2.16 kWh per mil mitt i smällkalla vintern. Siffror som bara för något år sedan skulle betraktats som omöjliga för en elbil. Ja, över huvud taget idén att en elbil kan åka så pass långt, på så kort tid var rena fantasier bara för ett år sedan – ända tills Tesla Motors lanserade sina Superchargers!

 

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.