Kust till kust i Model S

Nu kan man åka från New York till Los Angeles med Tesla Model S snabbt enkelt och billigt med hjälp av Tesla Motors Supercharger laddstationer!

Senaste månaderna har Tesla Motors fått upp farten med att inviga sina Supercharger laddstationer, de färdigställer nu en ny station varannan dag! De ploppar upp som svampar runt om i USA och Europa.

Många spekulerade om hur det skulle gå till när alla stationer skulle vara färdiga som behövs för den klassiska amerikanska road trippen kust till kust från New York till Los Angeles. Förslag om invigningsceremonier och guldspikar diskuterades på diverse online forum. Många trodde också att självaste Elon Musk skulle bli först med sin familj…

Men det blev mycket enklare än så. I tisdags satte sig John i sin Tesla Model S i New York, plockade upp Jill och körde iväg. 5790 kilometer senare kom de fram till Los Angeles i går söndag. Resan var precis så odramatiskt tråkigt som det ska vara med långfärder i bil – om man bortser från alla entusiastiska påhejare som hälsade på dem längs färdvägen. De förbrukade 1366 kWh, dvs 2.36 kWh per mil – det handlade alltså om vanlig körning, ingen snålkörning.

John och Jill var inte ute efter några hastighetsrekord, de körde inte dag och natt utan sov över på hotell, som man brukar göra på långfärder. De körde ca 100 mil om dagen, resan på fem dagar tog lika lång tid som det skulle tagit i en bensinbil – men blev 600 dollar billigare för de slapp betala för drivmedlet. De laddade ju sin bil gratis på alla Supercharger laddstationer!

De stannade till på 28 Supercharger laddstationer längs vägen, dvs medelavståndet mellan laddstationerna är ganska exakt 200 km.

Nu när Tesla Motors har byggt ut sitt nätverk av laddstationer i USA så man kan åka kust till kust och Mexiko till Kanada är det slut på eran då elbilar betraktades som andraklassens stadsbilar med begränsade räckvidd. Plötsligt framstår elbilen -om den har en Tesla-emblem på nosen iaf- som ett rentav utomordentligt alternativ för långfärder!

I Sverige och Europa råder fortfarande skepsis kring elbilar, speciellt som långfärdsbilar. Trots att man kan redan idag åka gratis från Amsterdam till Venedig med hjälp av Tesla Superchargers. Vi ser fram emot de stationer i Sverige som kommer att sammanbinda nätverken i Norge med dem i Tyskland, och utbyggnaden i övriga Europa, så att motsvarande längre långfärder kan göras även här i Europa.

Då kanske tystnar skeptikerna.

Tagged , , . Bookmark the permalink.