Tesla patenterar vattenkylda säten

Created with GIMP

Tesla har patenterat vattenkylda bilsäten. Patent US20220097580 som beviljades den 31 mars i år börjar med att berätta hur krångliga bilsäten med inbyggd ventilation är att tillverka – och trots det är de inte särskilt effektiva med att kyla svettiga förare och passagerare i sommarvärmen.

Istället föreslår patentet vätskefyllda kanaler (markerade med 203 i ovan bild) som utformas i stolarnas skumplast stoppning där kylvätska pumpas runt. Vätskan kan sedan värmas upp eller kylas ner förslagsvis av bilens klimatsystem. En av patentets bilder visar en “octovalv” liknande kopplingsdosa som kan fördela kylvätskan från en central temperaturkontollenhet till flera stolar.

Tesla beskriver systemet som ett billigare, tystare och energieffektivare sätt att värma och kyla sätena. Jämför vi mot vanliga värmeslingan i våra stolar ter sig systemet mer komplicerat – men jämfört med säten med inbyggd ventilation är det onekligen ett både tystare och enklare lösning. Man slipper både fläktar och porösa sätesmaterial. Vätskebaserade värmesystem brukar också ge en jämnare, skönare värme än direktverkande elslingor.

Långt ifrån alla Teslas patent hamnar i produktion men skulle den här till slut dyka upp i våra bilar skulle det innebära skönare säten som är mysigt varma på vintern – och härligt svala på sommaren!

Bookmark the permalink.