Tesla patenterar vattenkylda säten

Created with GIMP

Tesla har patenterat vattenkylda bilsäten. Patent US20220097580 som beviljades den 31 mars i år börjar med att berätta hur krångliga bilsäten med inbyggd ventilation är att tillverka – och trots det är de inte särskilt effektiva med att kyla svettiga förare och passagerare i sommarvärmen.

Istället föreslår patentet vätskefyllda kanaler (markerade med 203 i ovan bild) som utformas i stolarnas skumplast stoppning där kylvätska pumpas runt. Vätskan kan sedan värmas upp eller kylas ner förslagsvis av bilens klimatsystem. En av patentets bilder visar en “octovalv” liknande kopplingsdosa som kan fördela kylvätskan från en central temperaturkontollenhet till flera stolar.

Tesla beskriver systemet som ett billigare, tystare och energieffektivare sätt att värma och kyla sätena. Jämför vi mot vanliga värmeslingan i våra stolar ter sig systemet mer komplicerat – men jämfört med säten med inbyggd ventilation är det onekligen ett både tystare och enklare lösning. Man slipper både fläktar och porösa sätesmaterial. Vätskebaserade värmesystem brukar också ge en jämnare, skönare värme än direktverkande elslingor.

Långt ifrån alla Teslas patent hamnar i produktion men skulle den här till slut dyka upp i våra bilar skulle det innebära skönare säten som är mysigt varma på vintern – och härligt svala på sommaren!

Bookmark the permalink.
 • Erik

  Tesla i all ära, och jag gillar verkligen min M3, men jag har haft mååånga kvalitetsproblem. Här känner jag dock att det finns en risk för att man en dag känner att man sitter i en pöl med vatten och att forumet kommer fyllas med trådar om trasiga och läckande säten efter första året :-P

  Min förhoppning är ju dock att det här kommer, och kommer fungera bra såklart :-P

 • Pontus

  Hur är det med Tesla nu och all patent ska vara fria? Gäller det inte alls längre eller gäller det bara eldrift av bilen eller gäller det alla deras patent? Känns som det finns en risk att herr Elon insett hur mycket pengar man kan tjäna på detta och väljer att göra så kanske med motivationen att han själv kan användA pengarna mer effektivt för miljönsskull än någon annan kan?

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Alla Teslas patent är fortfarande fria.

 • Mocke

  Varför inte gas? antar att det är vätska med låg fryspunkt s det inte bildas “is” som kyler ned ännu mer på vintern.
  men jag tycker det låter som en god ide.

 • Martin Andersson

  Varför krångla till det? Make it simple stupid! är väl ett talesätt. Perforerat läder o fläktar funkar väl bra nog, vatten är tungt och ska pumpas runt samt kylas av en radiator någonstans..