Tesla servicecenter i norra Sverige

ElonSCnorth

I onsdags kväll twittrade först Elon Musk ut ett meddelande om att han precis hade insett att det finns stora områden i USA utan Tesla verkstäder. Kunder måste åka långt för att komma till ett servicecenter. En “foolish oversight” som han uttryckte det – men lovade bättring inom 3 till 6 (Musk-)månader.

I en tilläggstweet skrev han att samma gäller för alla länder där Tesla officiellt finns representerade, eller kommer etablera sig inom närmsta året.

Det ingav då mod till vår medlem Johannes Brorsson att twittra direkt till Elon Musk och fråga om vi kunde få en service center även i norra Sverige, där det kan vara över 50 mil till den i Stockholm. (Han tog inte ens i särskilt mycket, Teslaägarna i till exempel Gällivare (japp, finns Teslor där) har 110 mil till servicecentret i Stockholm.)

Inom en minut fick han tillbaka tre glädjande bokstäver (plus en smiley) från självaste Elon Musk: Yes :-) (Inte hann han väl kolla upp det i några listor inte.)

Även om det verkar härligt spontant så ska man komma ihåg att Elon Musk har en noga utarbetad tioårsplan för Tesla, där de i detalj har planerat hur företaget kommer expandera. Att öka på antal serviceverkstäder är ett naturligt steg när hundratusentals Tesla Model 3 kommer skeppas till kunder. De få verkstäder som fanns hittills räckte knappt ens till de relativt fåtal Model S och X bilar ute. I Sverige har vi nu tre servicecenter på drygt 4500 Teslor. En fjärde sägs vara på väg i Stockholm – i och med att den befintliga i huvudstaden ligger i ett industriområde där den rent geografiskt inte kan expandera. Tesla har i åratal hintat om att de kommer öppna fler verkstäder i Sverige, även utanför storstäderna.

Men det är skönt att få höra att de är nu förankrade på högsta ort.

 


Ionity_20181018

Företaget Ionity som ska bygga ett Europatäckande nätverk av CCS snabbladdarstationer har påbörjat bygget av sin första laddstation i Sverige, vid Ytterån strax väster om Östersund. Det verkar som att de kommer bygga sitt svenska nätverk norrifrån och söderut? Enligt deras läckta planeringskarta tänker de iaf inte bygga några stationer längre norrut iaf. Teslas Superchargeranläggning i Krokom är runt en mil från Ytterån, och har 8 stolpar. Det blir spännande att se hur många stolpar och vilken effekt Ionitys första svenska anläggning kommer få!

Tagged , , , . Bookmark the permalink.
 • Björn Forslund

  Värt att notera är att det finns ett servicecenter i Tromsö som ligger 47 mil från Gällivare. 66 mil från Luleå. Inte direkt nära men i alla fall lite kortare än 110 mil :-)

  • Marcus

   Men det är kanske inte helt oproblematiskt att ta sig från Sverige till Tromsö med en Tesla. Det är ju inte direkt tätt mellan snabbladdarna. Och någon SuC finns inte heller i Norrlands inland.

 • MR

  Perfekt med en snabbladdare i Ytterån. Det är på vägen till jobbet :-)