Svensk satellit skjuts upp med Falcon Heavy

ovzon

Svenska satelliten Ovzon-3 kommer skjutas upp med en SpaceX Falcon Heavy raket. Företaget Ovzon med säte i Solna har tecknat kontrakt med rymdbolaget om uppskjutningen, som kommer ske mot slutet av år 2020. (Ovzon är förresten en förkortning av Over Horizon.)

Satelliten ska skjutas upp direkt till geostationär bana. Vanligtvis skjuts sådana satelliter först upp i en lägre omloppsbana och sedan accelererar med hjälp av en extra raketsteg upp till geostationära banan. Tack vare Falcon Heavys extra dragkraft slipper satelliten nu en sådan extramanöver. Minskade antal steg medför minskade risker för misslyckande.

OvzonAntenn

Ovzon-3 kommer användas av TV-bolag, militär, gränsbevakning, katastrofhjälp och andra organisationer som vill få tillgång till bredband även på avlägsna platser. Till skillnad från dagens satellitlösningar ska systemet ge betydligt högre bandbredd med mindre antenner. TV reportrar som har med sig en antenn stor som en laptop ska kunna sända med 4K upplösning.

Ovzon har för en månad sedan beställt och startat tillverkningen av specialprocessorn som ska sitta i satelliten och skänka dess höga bandbredd. De två åren som kvarstår till uppskjutningen, nu satt till tidigast Q4 2020, är ganska tight för att bygga hela satelliten. Kontraktet har därför även klausul för senareläggning eller till och med cancellering av uppskjutningen.

FalconHeavy1

Ovzon-3 är första planerade satelliten av flera det svenska bolaget tänker skjuta upp. Anledningen till att den heter “3” är att redan idag opererar bolaget kommunikationssatelliter, som dock är inköpta, ej egenutvecklade. Bland annat har Ovzon köpt en av Eutelsats satelliter som redan är i omloppsbana tidigare i år för 1.6 miljoner Euro och flyttat den till en egen position.

Sedan första demouppskjutningen av Falcon Heavy har SpaceX fått en liten kö kunder som vill skjuta upp sina satelliter med rymdraketen. Både Arabsat, Intelsat och Inmarsat har bokat uppskjutningar, likaså amerikanska flygvapnet. Falcon Heavy börjar skapa sin egen marknadsnisch.

 


TCS två år sedan: Ladda med solceller

Hur kan man ladda sin elbil med solel? För två år sedan gick vi igenom steg för steg att solcellerna behöver inte vara på själva bilen – man behöver inte ens vara hemma när man ska ladda.

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Tony

    Finns det för en rymdnoob kortfattad förklaring om hur det fungerar med dessa laster som ska upp.
    När räcker inte dagens Falcon 9 raket till och behöver FH istället, ( Vad väger en Roadster)?
    När blir lasten för mycket för att SpaceX inte får med bränsle till en landning av förstasteget längre?
    osv..