Tesla ska höja priset på Total självkörningsförmåga

seecar2

Elon Musk har på Twitter förvarnat att Tesla kommer höja priset för Total självkörningsförmåga den 1 maj.

Idag kostar funktionspaketet 55,000 kronor om man beställer det samtidigt man köper sin Tesla. Än så länge får man faktiskt inga nya funktioner om man köpt paketet – men det är på väg att ändras. I flera länder, bland andra USA och Norge kan Tesla nu köra nästan helt själv på motorväg. Byta fil, köra om, välja rätt fil när vägen splittrar på sig. Föraren måste dock fortfarande ha handen på ratten och övervaka så bilen är inte självkörande. Än så länge. Men utvecklingen är på väg dit.

Tesla ska även snart påbörja retrofitningen av nya datorn till dem som beställt Total självkörningsförmåga förut. Den äldre datorn som sitter i de bilarna är 80% belastad av uppgiften att framföra bilen på motorväg och har inte kapacitet över för mer krävande uppgifter. Nya datorn med Teslas egenutvecklade chip är 5% belastad av samma uppgift.

Elon Musk uttalar sig mer och mer självsäker kring Teslas självkörnings-teknologi. Han har uppenbart sett vad nya systemet är kapabelt till och är imponerad.

Det ryktas om att demonstrationen av självkörande Teslan som ska åka tvärs över USA från kust till kust kommer bli av inom bara några veckor, kanske rent av innan prishöjningen den 1 maj. När folk har sett vad bilen kan kommer de vara beredda betala mer.

Tesla har även börjat erbjuda privatleasing av sin Model 3 för $504 i månaden. Men när perioden är slut efter 3 år får du inte köpa loss bilen – Tesla vill behålla den för att bli del av deras egen självkörande taxiflotta! Företaget planerar alltså om tre år börja konkurrera mot Uber och andra taxibolag! Detta gäller än så länge endast i USA, Tesla har inte kommit med liknande erbjudanden i Sverige än.

Medan Tesla har annonserat att de kommer höja priset för Total självkörningsförmåga har de inkluderat autopiloten i priset för alla sina modeller. Du behöver inte längre betala extra för grundläggande autopiloten som klarar av att följa vägen du färdas på.

Här måste vi betona att det finns två olika system Tesla erbjuder sina bilar:

Autopiloten, som är en förarhjälpmedel som klarar av att styra bilen så den följer filen den färdas i och som kräver konstant övervakning från föraren.

Total självkörningsförmåga, tillvalspaketet heter alltså så, är den framtida helt självkörande bilen som inte kräver mänsklig övervakning.

Dessa två vitt skilda funktioner blandas tyvärr allt för ofta ihop av media vilket gör folk som inte läst informationen på Teslas hemsida onödigt förvirrade.

Totala självkörningsförmågan kommer vända upp och ner på vad bilägande innebär. Plötsligt behöver ni inte två bilar i hushållet om bilen kan skjutsa frun till jobbet, komma hem på egen hand och sedan skjutsa mannen också till sitt jobb. Och lämna barnen till skolan. Eller träningen. Om ni sedan låter bilen “extraknäcka” som robot-taxi medan ni är på jobbet, eller på natten så kan bilen inte bara tjäna pengar – det kan till och med dra in så mycket att bilen inte längre blir en utgiftspost utan en inkomstkälla!

Och vi pratar nu inte om någon framtida bilmodell nån tillverkare visar upp som futuristisk konceptbil på nån bilmässa – utan om Teslan du köper idag. All behövlig hårdvara är redan där i bilarna (OK, datorn behöver komma bytas men det är 10 minuters arbete som redan ingår i priset). Vi väntar bara på mjukvaran.

En sak måste dock barnen lära sig hur man gör innan de blir skjutsade av självkörande Teslan: hur man torkar snöslask från kamerorna. Ty det har vi redan märkt att Teslans kameror må klara natt och dag, och regn och rusk – men inte snöslask. Redan idag säger bilen till när kamerorna har geggat igen. Än så länge kan människan fortsätta köra, men i framtiden får passagerarna stiga ur och borsta av kamerorna innan fortsatt färd.

Kanske borde Tesla frakta sina ingenjörer från soliga Kalifornien till vinterslasket i Oslo för lite fältstudier.

 


TCS tre år sedan: Sätt bilen i arbete

Tycker du att “låna ut min bil som robot-taxi? Aldrig i livet!” tänker du nog lite fel. Tänk istället att tex kunna köpa en “time-sharing bil”, eller låna ut bilen till grannen. Självkörande robot-taxis kan också skapa spännande nya arbetstillfällen.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.