Teslas aktiekurs

Tesla Motors aktier (TSLA) har mer än sexdubblats i värde senaste året!

Från att ha kostat strax över 27 dollar för ett år sedan har aktiens kurs exploderat och aktien handlas idag för runt 170 dollar. Företaget Tesla Motors är nu värderad över 20 miljarder dollar, vilket är mer än Mazda och Fiat – och uppemot en tredjedel av biljätten Fords börsvärde. Företagets VD Elon Musk har på kort tid blivit världens 150 rikaste man.

Hur gick det fantastiska resan till? Varför är Tesla Motors aktie så högt värderat? Är den kanske för högt värderat?

Tesla Motors och Elon Musk har mycket att tacka… elbilshatarna! För ett år sedan -innan bilmodellen Model S lanserades- var det mycket negativ publicitet kring elbilar i allmänhet, och Tesla Motors i synnerhet, i amerikansk press. Speciellt republikanerna tyckte illa om företaget sedan Obama gav företaget ett lån i samband med bilkrisen i USA (bland annat GM höll ju på att gå i konkurs för något år sedan och räddades med förmånliga statliga lån. Tesla fick också ta del av de lånen).

Många investerade då i att det skulle gå dåligt för Tesla – de blankade då aktien (på engelska kallat shorts), dvs sålde Tesla-aktier de inte ägde i hopp om att aktiens pris skulle gå ner inom 6 månader. Hur blankning fungerar får någon annan (tex Wikipedia) förklara bättre, men i kort går det ut på att man i stort sett spelar lotto med aktiekursen. Går aktien ner vinner man pengar, men råkar den gå upp i pris förlorar man och får köpa dyra aktier efter sex månader som man tvingas sälja billigt.

Många aktiesparare gick på propagandan och hoppades att det skulle gå dåligt för Tesla och blankade aktien. Men kursen gick inte ner – efter att de första bilarna börjat levereras började Teslas aktiekurs att stiga uppåt! Blankarna fick då panik och började sprida massor med negativa artiklar om företaget i hopp om att få ner kursen – kapitalismens mörka sida. Men aktiekursen steg högre och högre upp.

Och så kom Maj månad i år, då massvis med blankade aktier måste lösas in. De som har blankat hade inget annat val än att bita i sura äpplet och köpa Teslas aktier för då 55 dollar och sälja dem vidare med förlust för 30 dollar. Det var så många som plötsligt behövde få tag i aktier att de drev upp priset på några dagar från 55 dollar till 83 dollar! Andra veckan i maj var dödens vecka för Tesla-blankarna. För varje dag som gick förlorade de mer pengar. Alla ville ha aktier så snabbt som möjligt! Tesla Motors passade då på att ge ut nya aktier, och få in friska pengar i företaget.

Nyemissionen av aktier gick så bra att Tesla Motors fick in miljarder dollar inom några veckor. Från att ha varit ett litet företag med ett relativt lågt värderad aktie och stora (iofs statliga, med bra villkor) lån så blev företaget plötsligt finansiellt starkt och aktiekursen i storts sett fördubblad!

Elon Musk använde då miljarderna företaget fick in till att återbetala det statliga lånet – 9 år i förväg! Det var så många som irriterade sig på det där lånet, och plötsligt så hade de inte ens den hållhaken på företaget. Dessutom presenterade Tesla Motors vinst för första kvartalet, och plötsligt fick alla upp ögonen för företaget! Aktien blev “hipp” och många (sanna!) berättelser cirkulerade om folk som vann så mycket på att sälja sina aktier till blankare att de kunde köpa sin egen Tesla Model S av vinsten!

TSLA

Tittar man på TSLA aktiens utveckling ser man tydligt det där glädjeskuttet i maj. Men även senare fortsatte aktien öka i kurs ty den där veckan i Maj öppnade ögonen för investerare: att aktien alla hoppades på skulle dö istället var en raket, och bolaget Tesla Motors och dess ledare Elon Musk blev ett slags bilvärldens Apple och Steve Jobs. Aktien börjades handlas som en framtidsaktie med utvecklingspotential – om än på lång sikt.

Men framåt Augusti-September började röster höjas att Tesla-aktien som då gick på kring 150 dollar började bli lite väl övervärderad. Speciellt när företaget som då har levererat 10 000 bilar började jämföras med andra biltillverkare med hundratusentals levererade bilar. Aktiens höga kurs baserades inte längre på företagets framgång med Model S – utan på förhoppningar om framgångar med Model X och andra framtida bilmodeller.

Så kom Teslabranden den 2 Oktober i år. Det blev inte den katastrof många trodde första timmarna efter nyheten, det blev inte någon störtdykning av aktiekursen så som det rapporterades om först, men det gjorde att Tesla Motors aktie stabiliserade sig kring 180 dollar i några veckor.

Senaste veckan har aktien dalat något i pris. Kanske beror det på det erkänt höga aktiepriset – enligt flera bedömare borde aktien ligga på kring 100 dollar om man enbart tittar på företagets nuvarande finansiella läge, resten av kursen beror på framtida förväntningar. Kanske nyheterna om Europeiska lanseringen, där övriga länder inte har gått så lysande som Norge. Kanske är det ängslan inför nästa kvartalsrapport (5:e November). Ingen som egentligen vet.

Men de “larmrapporter” som kommer om Tesla-aktiens dalande -några procent hit och dit- glömmer ofta nämna att aktien fortfarande är värd mer än sex gånger så mycket som för bara ett år sen.

Obs ta nu inte ovanstående artikel som något aktie- eller investeringsinformation. Bilda din egen uppfattning innan eventuella penningtransaktioner. Tro mig – jag vet långt mindre om aktier än om elbilar.

Tagged , . Bookmark the permalink.
  • kalle

    det är viktigt att notera att de lån som tesla tog del av inte samma sorts lån som andra biltilverkare fick för att de gick dåligt, de va ett utveklings lån från department of energi. de är stor skilnad, men de va väldigt nära i tid till när de andra bolagen fick de andra lånen. så de blandades ofta ihop i media och tesla målades som ett av de företagen som höll på att gå i konkurs.

  • Pingback: Teslas aktiekurs - Tesla Club Sweden