Teslas soltak blir rejält dyrt – men ändå prisvärt

SolarRoof

Det har varit ganska tyst om Teslas Solar roof ett tag nu. Takteglet som Tesla visade upp redan 2017 hade inbyggda solceller som skulle generera elektricitet utan att hustaket förfulades med synliga solpaneler. På senaste aktieägarmötet sa dock Elon Musk att Tesla har nu utvecklat tredje generationen av takplattorna och fått ner priset på dem. “Vi kan bli lika billiga som ett motsvarande singeltak plus någons elräkning, eller ännu billigare. Det är ett av de billigaste taken som finns.” sa Elon Musk, “Så du kan ha ett jättebra tak med bättre ekonomi än ditt normala ganska billiga tak och din elräkning.”

När takplattorna presenterades 2017 sa Tesla att de skulle kosta $235 per m2, “hålla i oändlighet eller så länge ditt hus håller, vilket som inträffar först” och garanterat generera el i minst 25 år.

Nu har företaget sakta börjat installera Solar roof tak hos riktiga kunder. Sajten electrek fick tag i ett offert som en husägare fick från Tesla. Hans tak på 173 kvadratmeter skulle kosta $64,634 att beklä med Teslas Solar tiles. $373 per kvadratmeter. Plus $10,050 för en PowerWall hemmabatteri och $10,630 för arbetet. Sammanlagt smått chockerande 85,314 dollar. Hiskeligt dyrt!

Eller, är det det?

Det är dyrt om man jämför kostnaden mot vad det skulle kosta att slänga upp några solpaneler istället. Men Solar Roof är mer än bara solceller – det är takpannor också. Kvalitetstakpannor som garanteras hålla lika länge som ditt hus.

Sajten CleanTechnica jämförde därför kostnaden för Tesla Solar Roof mot andra takpannor. De begärde offert från både Tesla men även traditionella takfirmor hur mycket det skulle kosta att lägga om taket på ett hus. Teslas offert landade på $70,375. Delstaten de bor i skulle ge $11,772 i skattelättnader i och med att takpanelerna innehåller solceller så slutnotan skulle landa på $58,603.

Skulle de lägga plåttak istället skulle kostnaden landa på $37,865. Då får de ett lika hållbar tak, plåttak sägs hålla i minst 50 år, för drygt $20,000 mindre. Fast utan några solceller då.

Enligt Tesla skulle Solar Roof systemet ha en effekt på 10.59 kW och producera 13,126 kWh el redan första året i soliga Kalifornien. Räknar man på dagens elpris $0.193/kWh och en årlig prisökning på 2% kommer taket generera el till ett värde av $60,212 på 21 år. På 21 år skulle alltså Teslas Solar Roof betala sig själv genom besparingen på elnotan, man får hela taket “gratis”. Plåttaket skulle inte generera en enda dollar under tiden. Solar Roof fortsätter nog dessutom generera el även efter garantitiden på 25 år vilket då blir ren vinst.

Soltak verkar få samma marknadsföringsdilemma som elbilar har. Så länge man stirrar blint på prislappen tycker man att de är dyra – men räknar man på hela livslängden blir de förvånansvärt billiga.

Vi i Sverige har mindre sol och billigare el. Det är därför tveksamt om soltak kan återbetala hela sin kostnad under solcellernas garanterade 25-åriga livslängd. Men även i vårt karga land skulle Solar Roof åtminstone kunna spara in mer än mellanskillnaden mot ett ordinärt tak och därmed bli om inte “gratis” så åtminstone ett billigare alternativ vid nybyggen och när man ändå ska byta tak på ett hus.

Bookmark the permalink.
 • Jan-Erik Sebestyen

  Jag bytte takpannor på mitt tak, lite drygt 100 m2, för några år sedan. Kostade mig ca 270,000 kr. Tak är dyrt. Nu ångar jag att jag inte väntade några år.
  Det finns en faktor som i kalkylen som jag tycker saknas. Värdet på huset går upp med solpaneler i USA går enligt vad jag har hört.

 • Mattias Hansson

  Jag är ett stort FAN av Tesla och ägare till en Model 3 men skulle aldrig i dagsläget valt att satsa på Teslas solcellslösningar.

  Köpet av SolarCity har varit ett MEGA fiasko som kostat Tesla väldigt mycket pengar och för dessa pengar har de fått det sämsta solcellsbolaget i USA enligt kundernas betyg: https://www.solarreviews.com/installers/solarcity-reviews/
  Ett snittbetyg på 1.71 på en 5 gradig skala av totalt 309st som gett betyg är ett statistisk underlag som visar hur dåligt dessa produkter levererat. De ledande solcellsbolagen når betyg på mellan 4.7-5.0 på samma sida.

  Det som hänt under senaste året är att Tesla nu insett detta och börjat OEM tillverkning av solcellspaneler från tillverkare som Panasonic, Canadian Solar med betydligt högre kvalité.

  Avseende sk integrerade solcellspaneler eller Tesla solcellspannor finns det tre stora problem:
  – svindyra med mycket lång payback tid. En solcellsanläggning skall ha en payback tid på mellan 7-12år inte 21år!
  – låg verkningsgrad och lite watt på dessa solcellstakpannor (deras tak på 173m2 skulle här ge 10.59kW effekt. På den takytan kan jag lätt fixa en integrerad solcellsanläggning som ger en effekt på 36kW dvs 3X så mycket effekt för ett betydligt lägre pris)
  – massa kontakter är en källa för framtida problem. En vanlig solcellspanel har 1 kontakt på 1.6m2 yta och detta skall jämföras med en Tesla panna på drygt 0.1m2 som har en kontakt. Ca 16X flera kontakter!!!

  Om jag skulle satsa på en integrerad lösning så hade mitt råd istället varit att investera i andra typer av lösningar:
  – snygga helsvarta glaspaneler som läggs direkt på taket och ersätter också tegelpannorna. Detta installerar jag nu på mitt eget garage. Fördelen här är att varje panel (1×1.6m) ger en effekt på 320Watt vilket är 212Watt/m2 jmf mot Teslas 61Watt/m2
  – finns också snygga stålplåtslösningar med intgrerade tunnfilmspaneler. Detta har också lägre WATT och är dyrare.

  /Mattias Hansson

  • Tanaxia

   Fast återbetalningstiden på 21 år är ju inte bara för solcellsanläggningen utan för HELA taket också. Tak är dyrt att byta. 21 år var alltså för att betala tillbaka $58k. Den offert dom fick på ett vanligt tak var ca $20k lägre på $37. Alltså är “solcellsdelen” av Teslas tak enbart $20k.

   $20k av $58k är ca 33%~. Av dom 21 åren tar det alltså 7 år för att betala tillbaka solcellsanläggningen. Då är det i underkant av det spann du tyckte var accepterbart.

   • Mattias Hansson

    Som sagt det finns betydligt billigare och bättre solcellstak jmf mot Teslas som ger betydligt kortare paypack tid än 21år.

    • Tanaxia

     Jaså? Länka gärna.

  • Jan-Erik Sebestyen

   Som Tanaxia säger så tror jag du missade poängen med Tibors text. Jag bytte alltså mitt tak för sju år sedan och har inte fått tillbaka en krona. Om 14 har jag inte heller fått tillbaka en krona.

 • Max

  Teslas tak är bortkastade pengar i Sverige. Sedan undrar jag över livslängden: “hålla i oändlighet eller så länge ditt hus håller, vilket som inträffar först”.Svenska hus håller ju i evigheter med vettigt underhåll. Tesla pratar om hus i USA. Vanliga solpaneler av den nya generationen är att föredra.