Tidsmaskin. På riktigt?

bttf

Dagens nyhetsartikel har inget med elbilar att göra. Eller energi. Men så stäm mig då. Det är så häftigt så klockorna stannar!

Kvantfysik är häftiga grejer. På subatomära nivån kvantfysikens lagar gäller ställs mycket vi är vana vid på ändan. Som till exempel att veta var grejer finns. I kvantfysikens värld kan en partikel, till exempel en elektron befinna sig på flera olika ställen – samtidigt.

Ännu häftigare blir det om man skapar två elektroner samtidigt. De blir då kvantmekaniskt sammanflätade. De två elektronerna kan betraktas som en och samma partikel – men som finns på två olika ställen i vårt universum. Och snurrigare blir det – elektroner har ett “spinn” också, de kan spinna åt vänster eller höger. Men sammanflätade elektronparets spinn vet man inte vad det är – förrän man mäter det! Innan dess spinner de åt båda hållen så att säga, eller ingen. Och har man mätt den ena elektronens spinn, så den avslöjat vilket håll den spinner – så börjar omedelbart den andra elektronen att spinna åt andra hållet! Sammanflätningen bryts av att man undersökte den ena elektronen. Det som är extra häftigt är att det spelar ingen roll hur mycket man har separerat elektronerna -de kan vara kilometer, mil, ljusår ifrån varandra- informationsöverföringen är ändå ögonblicklig. Snabbare än ljuset. Man brukar prata om kvant-teleportering. Man kan dock inte teleportera materia som i Star Trek, bara information. Kvantmekanik är häftiga grejer.

Nu har forskare i Australien och Nya Zeeland föreslagit något ännu häftigare: att sammanfläta partiklar och sedan separera dem inte i rum – utan i tid. I kvantmekanikens värld är tid ännu bara en dimension. Vissa menar att tid i själva verket är bara en bieffekt av just sammanflätning mellan partiklar i vår värld.

Forskarna föreslår att skapa en blockkedja av sammanflätade fotoner där de ingående fotonerna inte existerar samtidigt. Kvantblockkedjan skulle då ha block som inte längre existerar men som ändå är sammanflätade med det senaste blocket i kedjan. Försöker man manipulera det senaste blocket kollapsar sammanflätningen. Fotoner som ingick i de tidigare blocken påverkas i dåtid, då de fortfarande fanns. Påverkan i framtid kan avläsas i dåtid. En fungerande tidsmaskin – fast åter igen endast för information.

Lyckas någon skapa en sådan kvantmekaniskt sammanflätad blockkedja kommer de kunna avläsa information från framtiden – information som framtida forskare kan sända bakåt i tiden genom att påverka fotonerna i sin tid och få deras sammanflätade motpart kollapsa i vår tid.

Så vad är det för data man skulle kunna skicka bakåt i tiden? Lottonummer är ju ett givet svar. Några få siffror som behövs överföras och vips har man fixat finansieringen för sin forskning. Se upp för lottomiljonärer bland kvantfysiker! Eller ännu enklare kanske resultatet av nästa presidentval? Med två presidentkandidater behövs endast överföras en enda informationsbit. (Och då uppstår på en gång de klassiska paradoxerna man känner igen från science fiction böckerna: kan man då försöka ändra valutgången? Vad händer om man till exempel går och skjuter kandidaten som sägs komma vinna valet?)

Fast de första experimenten -om någon nu över huvud taget lyckas med att genomföra det- kommer nog snarare handla om tidsresor på mikrosekunder. Att kunna skala upp till timmar, dagar eller mer kommer ta lång tid. Men tids nog(!) kommer man kanske att lyckas – om de praktiska försöken inte påvisar något fundamentalt fel med teorierna istället.

Lyckas man skapa kvantblockkedjor sammanflätade över tid skulle man kunna kommunicera med framtiden. Skapa ett kvantblock i en maskin och fästa en postit-lapp ovanpå maskinen med ens fråga. Sedan låta maskinen vara igång i några år och när man vet svaret matar man in det. Det inmatade svaret reser via kvantsammanflätningen tillbaka i tiden och kan avläsas av dem som startade maskinen samma dag de gjorde det. Så snart du hann skriva färdigt post-it lappen har du redan fått svaret levererat.

Vad skulle du vilja få reda på från framtiden? Gärna sånt som kräver så lite dataöverföring som möjligt. Vilket aktie att satsa på? Fyra bokstäver. Vilket datum du kommer dö? Sex siffror. Skriv i kommentarsfältet nedan!

Bookmark the permalink.
 • Stefan Larsson

  Vad sägs om leveransdatum för min Tesla Model 3? ;-)

  • Delphi Economics

   Tråkigt att höra. Förmodligen är väntetiden för kvantfysik irrelevant eller subjektiv och Du tror du har väntat länge, eller Du gjorde fel att du beställde bilen!

 • Fredrik

  Häftigt!
  Det här är också en bieffekt av sammanflätning. Mindblowing.
  Delayed choice quantum eraser experiment:
  https://www.youtube.com/watch?v=H6HLjpj4Nt4

 • Sim Onson

  DAGENS DJUPIS! :D … intressant!

 • Marcus

  Vill man verkligen veta vad som händer i framtiden? Det är nog lika bra att man inte vet. Det är väl lite det som är meningen (och tjusningen) med livet. Jag skulle i alla fall avstå från att skicka en fråga in i framtiden.

 • zyax

  Med kvantfysik borde man kunna skapa framtidens internetrouter som inte är begränsad av avstånd alls. Tänk en nod på Mars eller i en rymdsond vi skickat utanför vår galax, idag är latency sjukt svårt med den typen av avstånd.

 • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

  På nåt sätt känns kvantfysik som att vi håller på och hittar buggarna i the Matrix…

 • Kalle Centergren

  Ja fast det funkar inte så, vi kan inte telleportera information FTL med hjälp av entagelment.
  Du kan inte flippa en entanglad partickel och få dess tvilling att flippa. Du frågar den “är du +1 eller -1” och då vet du vad den andra partickeln är. Men du kan inte skicka nån information så.
  Flippar man den så bryter man entagelmenten.

  Så vi kommer inte kunna skicka information snabbare en ljuset med entangelment, de är tyvärr fake news.

  • JH

   Så harjag också förstått saken. Däremot kan man använda det till kryptering (och det använder kineserna det hela för). Man skickar inte informationen i sig, men man har en j-vligt säker nyckel för krypteringen… Kvant krypto finns ju sedan en tid implementerat i kommersiella sammanhang och betraktas som obrytbara.

 • Pontus

  Till vilken tid tillbaka skickas svaret, dvs finns svaret innan du ens skrivit frågan?