Elon har fått sin soffa

CBScouch

Efter att ha sett miserabla soffan Elon Musk brukar använda när han sover över på Fremont-fabriken på TV-programmet CBS This Morning beslöt vi oss på Tesla Club Sweden att göra något åt saken. På tre timmar donerade våra medlemmar 10,000 kronor för ändamålet, slutsumman av vår insamling hamnade på 13,000 kronor. Läs mer här.

Samtidigt (nåja, dagen efter om vi ska vara noga) kom Tesla-YouTubern Ben Sullins på samma goda idé och startade sin egen insamling. Han fick sammanlagt ihop 7614 dollar. För att inte stapla soffor ovanpå varandra beslöt vi oss för att samarbeta och leverera en gemensam soffa till Elon.

ElonCouch

Till slut blev det så att själva soffan donerades av möbelvaruhuset Wayfair och vi donerade våra pengar till välgörenhet istället. Ben donerade pengarna till Renewable World – vi investerade våra pengar i svenskbaserade Trine, mer om det nedan.

Så en dag i början av Maj fick Ben klartecken från Tesla att leverera soffan. Undertecknad hann tyvärr inte flyga till andra sidan jorden för att vara på plats, men så kunde jag spara ryggen också, slapp bära tungt. Fast på plats skulle jag berättat för Ben att pilen på kartongen borde ha pekat uppåt när man fraktar paket… (soffan blev inte skadad iaf tack och lov)

Elon Musk själv var inte på plats, men uppmärksammade vårt tilltag med följande tweet:

ElonTweetCouch

Han dubblade alltså våra drygt 9000 dollar till över $18,000 som går till välgörenhet. Sammanlagt över 150,000 svenska kronor alltså som hjälper folk i tredje världen få en bättre vardag genom tillgång till miljövänlig ren el. (Ni kan förresten spana in hemsidan till Elons välgörenhetsfond muskfoundation.org som han själv hade kodat direkt i HTML. Tog säkert minst fem minuter ;-) )

trine_solar

Ben Sullins och Elon Musk valde hjälporganisationen Renewable World som installerar miljövänlig energi i tredje världen. Donerar solceller och små vindkraftverk. Vi valde att investera våra pengar i svenska Trine istället, i projektet BBOXX2 som kommer leverera solcellsinstallationer till 7700 hem Kenya. Trine är en crowfundingplattform för investeringar i solenergi i tredje världen. Till skillnad från ren u-landshjälp så handlar det alltså om investering, man får efter ett tag tillbaka sina pengar – med ränta. Om två år har vi fått tillbaka pengarna och kan investera dem i ett nytt projekt igen, om och om igen, och hjälpa långt fler människor än en enstaka donation skulle ha gjort.

Bboxx

I BBOXX kampanjen vi är med att finansiera kommer folk i Kenya kunna köpa ett paket med 50 W solpanel och ett attachéväskestort batteripack på 0.2 kWh som laddas under dagen och kan driva lampor, radio och TV under natten. Batteripacket har USB uttag för laddning av mobiler mm och 12V uttag för att driva de andra apparaterna. Ett komplett system för att elektrifiera ett hem. Det är nästan så man blir sugen att skaffa en själv. BBOXX paketen kostar i Kenya från motsvarande 1900 kronor och säljs på tre års avbetalning. Billigare i både inköp och drift än alternativet dieselaggregat som hittills använts. Eller fotogenlampor. Och mycket bättre för miljön.

Läs mer om vår soffa till Elon Musk här.

 

Tagged . Bookmark the permalink.
 • JH

  Mycket bra gjort, trines ide tycker jag känns som sund och bra!

 • Claes

  Soffan är en Model S164 enligt kartongen. Hm, är det 164 kWh i den?

 • Simon

  Tack och lov att det slutade så här.
  När någon startade en pengainsamling till en av världens rikaste människor höll jag på att slå in mitt eget pannben i en facepalm.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Det var inte pengainsamling utan en present. Ungefär som du köper den där tröjan till pappa i julklapp trots att han faktiskt har råd att köpa en själv.