Tillverkningstakten av Falcon 9 trappas upp

SpaceX-b-Elon

Mitt i Model 3 yran kommer det glädjande nyheter från Elon Musks andra företag SpaceX också.

SpaceX chef Gwynne Shotwell (vilket underbart namn på ett chef till ett raketföretag! :-) ) har meddelat att företaget kommer trappa upp antalet uppskjutningar av sin Falcon 9 raket. I år kommer det att bli 18 uppskjutningar, nästa år 24 eller fler, och räkna med 30-50% fler uppskjutningar årligen för varje år som kommer.

SpaceX har börjat med serietillverkning av Falcon 9 raketen, och har tagit fram en ny version av den, Falcon 9 Upgrade, med annorlunda bränsletank för en ny slags ännu kallare variant av flytande syre de har använt vid de senaste uppskjutningarna.

Företaget har också avslutat sin analys av den förstasteget som återvände och landade för egen maskin efter uppskjutningen i fjol. De var nöjda med det perfekta skick raketsteget hade efter landningen. Det bådar gott inför framtida uppskjutningar där första raketsteget kommer återanvändas mellan uppskjutningarna och därmed sänka kostnaderna. Shotwell pratade om uppskjutningskostnader 30% lägre än SpaceX redan rekordlåga priser.

Första kunden som kan tänka sig uppskjutning med begagnad förstasteg blir troligtvis satellitoperatören SES i Luxemburg som har länge varit ett av SpaceX största kunder. Dock har de sagt att de vill få en rabatt på 50% för att bli den första som testar.

En ny kund till SpaceX blir även US Airforce. Det gamla grollet företagen emellan -då US Airforce vägrade ta med SpaceX i sina budgivningar för då skulle de ju utkonkurrera United Launch Alliance som brukade genomföra uppskjutningar åt dem- är glömt nu, företagen har kommit överens om samarbete och SpaceX kommer inom snar framtid börja skjuta upp även amerikanska spionsatelliter.

SpaceXNasa

SpaceX håller även på att bygga om legendariska startplatta 39A på Cape Canaveral i Florida -som tidigare skickade Saturn V till månen och Rymdskytteln till Internationella Rymdstationen- till att passa deras nya stora Falcon Heavy rymdraket. Falcon Heavy kommer att kunna lyfta dubbelt så tunga laster till omloppsbana än Rymdfärjan kunde och är ett viktigt steg i Elon Musks väg mot koloniseringen av Mars. SpaceX planerar första uppskjutningen av Falcon Heavy kommer ske i November i år.

Bookmark the permalink.