Tyska studenter drömmer om att jobba på Tesla

GigaBerlin_2101

Universum Student Survey frågar varje år tyska studenter vilka företag de helst skulle vilja jobba på efter examen. I år deltog 53 050 studenter från 236 tyska universitet i undersökningen. Resultatlistan har en nykomling bland topplaceringarna: Tesla.

Studenter på tyska tekniska ingenjörsutbildningar svarade:

 1. Porsche
 2. Tesla
 3. Audi
 4. Daimler / Mercedes Benz
 5. BMW group
 6. Siemens
 7. Bosch
 8. Volkswagen
 9. Airbus
 10. Lufthansa Technik

Från ingenstans har Tesla hoppat upp till andraplats, slagen endast av Porsche. Detta i hemlandet för Audi, Mercedes, BMW, Volkswagen med flera stora biltillverkare. Tesla har med sin Gigafabrik utanför Berlin verkligen gett sig in i mitten av getingboet – och verkar lyckas locka till sig framtidens tyska ingenjörer!

Undrar hur tyska biltillverkare tänker nu när landets egna studenter hellre jobbar hos Tesla efter examen än hos dem?

Ovan lista gäller teknikutbildningarna – men Tesla är bland topp 10 i framtidsplanerna även för andra studenter. Tesla ligger på femteplats i listan för ekonomi-studenter, fjärdeplats för studenter på naturvetenskapliga linjer och på tredjeplats för IT studerande.

Med tanke på hur mycket mjukvara som behövs i framtida bilar och framtida bilfabriker är det intressant att även titta på listan över arbetsgivare tyska IT studenter helst vill arbeta på:

 1. Google
 2. Apple
 3. Tesla
 4. Microsoft
 5. SAP
 6. Porsche
 7. Amazon
 8. Daimler/Mercedes-Benz
 9. Audi
 10. BMW Group

Framtidens tyska programmerare vill hellre jobba på Tesla än Microsoft. Biltillverkare som Porsche, Mercedes, Audi, BMW kommer långt ner på listan – Volkswagen kom inte ens med i topp tio. Det blir svårt att försöka hålla jämna steg med mjukvaruutvecklingen om programmerarna inte vill jobba på ditt företag.

Tesla kommer behöva tusentals arbetare till sin bilfabrik utanför Berlin, allt från enklare linjearbete till kvalificerade ingenjörer. De hade inga problem att rekrytera sin arbetsstyrka inför produktionsstarten som ska ske senare i år. Och enligt ovan undersökning behöver de inte oroa sig inför framtida rekryteringsrundor heller.

Nämnvärt är att Universum Student Survey genomför liknande undersökningar runt om i världen, så även i Sverige. Årets undersökning frågade 21 643 svenska studenter på 33 svenska universitet – och även de resultaten har en nykomling på listan! På femteplats i listan över arbetsgivare svenska civilingenjörsstudenter helst vill jobba på finns nykomlingen Polestar. Som även lyckades knycka femteplatsen i listan för högskoleingenjörer.

Det verkar helt klart vara så att framtidens ingenjörer vill jobba med elbilar.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Björn Fredriksson Möller

  Kul med en uppdatering från Tyskland. Synd att det inte var någon information om hur det går med tillverkningen av Model Y för Europa-marknaden. Kanske finns en och annan som sitter och väntar på en sådan även i Sverige?