Var femte elbil laddas från vägguttag

eGolf_charge

Laddboxtillverkaren CTEK E-Mobility har genomfört en undersökning om svenska bilisters laddvanor. De tillfrågade 550 bilägare, varav 360 som ägde en elbil eller laddhybrid, samt fastighetsägare och elinstallatörer.

Enligt resultaten använder sig över 60% av elbil- och laddhybridägarna en laddbox för att ladda sina bilar. Drygt 20% laddar från vägguttag.

VarLaddarPå frågan var laddar du din elbil/laddhybrid svarade drygt 70% “hemma”. Drygt 11% laddar på jobbet.

Vi är dock något förbryllade över övriga svarsalternativ. De 3.8% som laddar på bensinmack till exempel: hur menar de? Att de använder en laddstolpe eller snabbladdare som råkat stå i närheten av en bensinmack? Eller menar de att de inte laddar sin laddhybrid utan tankar den med bensin?

Och var kan de nästan 5% som inte laddar på offentlig plats eller parkeringshus mena att de laddar? CTEK gav tyvärr inga exempel.

Tyvärr visas heller inte vilka skillnader det finns mellan elbilister och laddhybridägare. För en elbilist är det mycket viktigare att det finns bra laddmöjlighet till bilen. Vi rentav avråder folk från att skaffa elbil om de inte kan ladda den hemma.

 

MinstBenagen

Att drygt 38% av ägarna svarade att de inte vill ladda sin elbil eller laddhybrid vid en bensinmack kan ju vara förståeligt på ett sätt. Även om de flesta håller med om att dessa erbjuder bra service i form av toaletter och fikahörna medan man laddar. Därför vill majoriteten av alla bilägare att det ändå installeras laddstationer på bensinmackar.

Men att drygt 31% inte är benägna att ladda på parkeringshus är mer uppseendeväckande. Vad är det folk inte gillar? Eller menar de att de parkeringshus de brukar använda inte har laddstolpar?

När CTEK E-Mobility frågade var man helst vill ladda sin elbil svarade 71% av de som bor centralt att de helst vill ladda hemma och 76% av dem som bor på landet. Innebär detta att över 25% inte vill ladda sin elbil eller laddhybrid hemma?!

85 procent av de tillfrågade kände till Naturvårdsverkets bidrag Ladda Bilen som ges till installation av laddboxar. 90% av de elinstallatörer som svarade har haft i uppdrag att installera laddboxar. 65% av dem tyckte att bidraget har haft en positiv effekt på dem.

Extra glädjande är också att 38% av fastighetsägarna som svarat planerar installera laddinfrastruktur inom sex månader.

Vi på Tesla Club Sweden ser med glädje på utvecklingen. Vi rekommenderar också våra medlemmar att skaffa laddbox till sina bilar. Laddning från vägguttag ska ses som en reservlösning som kan komma till nytta när man till exempel är på besök hos någon men inte dagligdags.

Med det sagt vet vi dock att en del av våra medlemmar laddar sin Tesla från trefasuttag, som är mer dimensionerade för kontinuerlig belastning än vanliga vägguttag. Om de valde “vägguttag” som svarsalternativ på CTEK E-Mobilitys fråga kan det ha påverkat resultatet.

Tagged , . Bookmark the permalink.