Nya Superchargers 2017

SC2017

Tesla Motors har uppdaterat kartan på sin hemsida där de visar sina utbyggnadsplaner för Superchargers.

De blåa plupparna på kartan ovan visar ungefär var Tesla Motors hoppas kunna bygga snabbladdare nästa år. Platserna är endast preliminära, Tesla Motors brukar inte avslöja exakt var de tänker bygga sina Supercharger snabbladdare. (Vi brukar dock ha spioner som tar reda på det ändå i och med att bygglovsansökningar är publika dokument i Sverige.)

Något förvånande tänker de satsa framför allt på sydvästra Sverige nästa år. Superchargern väster om Jönköping (blir det i Ulricehamn eller Borås?) kommer säkert bli populär bland dem som åker Tesla mellan Stockholm och Göteborg. Norrmän på väg till Göteborg kommer finna den nordväst om Uddevalla (blir det i Munkedal eller Grebbestad?) användbar. Förvånansvärt nog förblir dock själva Göteborg fortfarande en vit fläck på kartan.

Längs E18 på väg mot Oslo planeras det också en ny station precis i närheten av gränsen. Kommer stationen byggas i Sverige, Töcksfors, eller i Norge, Örje är en intressant fråga.

Även E16 mot Norge verkar få en Supercharger station, någonstans i trakterna kring Torsby. Det märks tydligt att Tesla Motors koncentrerar sin svenska laddinfrastruktur till att underlätta det för besökande norrmän.

Av de stora utbyggnadsplanerna i norra Sverige Tesla Motors hade förut är det inte mycket som återstår. Den planerade Superchargern norr om Luleå (blir det i Kalix eller Töre?) finns fortfarande kvar i planerna för nästa år, men den i Gällivare har tyvärr försvunnit.

Vi tycker det är otroligt synd att Superchargen i Gällivare verkar ha lagts på is då den effektivt skulle ha knutit ihop norra Sveriges och Norges Supercharger-nätverk. Tesla Motors kan inte ens skylla på att det är placeringen bortom polcirkeln som skulle ha spelat in, då i Norge planeras nya Superchargers ända upp i Storslett, runt 50 mil norr om Luleå.

Nej, fick vi önska skulle det ha blivit en Supercharger i närheten av Göteborg istället, så man hade kunnat besöka Sveriges andra största stad över dagen. Destinationsladdare är trevliga om man ska övernatta, men att åka till exempel Stockholm – Göteborg tur och retur över dagen kräver en Supercharger vid Göteborg.

Var de andra Superchargers borde ha hamnat kan man ha olika meningar om (Växjö, Borlänge, Malung, Storuman, Gällivare?) men väldigt få svenskar föredrar de nu planerade placeringarna längs med norska gränsen i alla fall.

Tittar man ut i övriga Europa kan vi konstatera att lyckas Tesla Motors med sina planer kan man nästa år åka runt Östersjön, med flera nya Superchargers i Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen. Ryssland kommer få flera Superchargers hela vägen till Moskva – något förvånande då Tesla Motors inte ens officiellt säljer några bilar i det landet. Det kanske är tecken på ändring?

Spanien har i flera år varit ett sorgebarn för Tesla Motors, de har planerat Superchargers över hela det landet länge. Först i år har de första stationerna börjat dyka upp i östra Spanien, och nu hoppas Tesla Motors kunna täcka landet med laddstationer nästa år.

Centraleuropa, Tyskland, Benelux-länderna och Frankrike får så många Superchargers nästa år så de syns knappt längre på kartan och det är omöjligt att urskilja var de nya plupparna hamnar. Likaså kommer England och Irland få många nya Superchargers.

2017 verkar också bli Östeuropas år, med laddare i Serbien, Bulgarien, Rumänien, Grekland och Turkiet. Ungern som skulle fått en station i Budapest verkar däremot bli nu utan.

Om alla dessa nya länder som får Superchargers också innebär att Tesla Motors etablerar försäljningsorganisation där kommer de få många nya färska kunder från nya områden nästa år.

 


TCS ett år sedan: Tesla Model X produktion rivstartar

Det är bara ett år sedan Tesla Model X började levereras till kunder. Alltså till ”riktiga” kunder i högre volymer – de allra första som lämnades över till några köpare på ett event i slutet av September 2015 var fortfarande delvis handbyggda. Mycket har hänt under det året, med otal lyriska provkörningar av Tesla Model X, och leveranser både till Norge och Sverige.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.