Tesla Model X produktion rivstartar

ModelX9

Tesla Motors har påbörjat leveranser av Tesla Model X Signature edition i fredags. Vi kan inget annat än utbrista i ett Gert Fylkingskt “Äntligen!”

Ända sedan Tesla Model X eventet i slutet av September har det varit väldigt tyst om Tesla Model X. Under de snart tre månader som har gått har bara några enstaka så kallade Founders edition bilar levererats till Tesla Motors styrelsemedlemmar, investerare och andra partners.

Men i fredags så levererades första Signature edition bilen. Signature edition är inte heller helt vanliga bilar, utan en specialutrustad extra dyr modell till dem som har reserverat sin Model X redan för flera år sedan. En slags förtur gräddfil för de största fansen. Men nu är det i alla fall “vanliga dödliga” som har börjat få sina bilar.

Fremont

Produktionen av Model X har nu rivstartat i “ridiculous mode” – varannan bil som tillverkas i fabriken i Fremont är en Tesla Model X! Med en uppskattad tillverkningstakt av ~1,600 bilar i veckan skulle det betyda ca 800 Model X i veckan. Vilket matchar Elon Musks förhoppning om hundratal Model X i veckan mot slutet av året, som han utlovade på senaste kvartalsmötet.

Frågan är hur många av de tillverkade bilarna som hinner levereras till kunder. Ungefär 600 amerikanska kunder har fått sina leveransdatum bekräftade hittills, med leverans i mellandagarna. Tesla Motors kommer säkerligen göra allt de kan för att leverera så många bilar de kan innan årsskiftet – en av kvartalskapitalismens för- eller nackdelar, beroende på hur man ser det.

Vi vet inte riktigt (än) varför produktionsstarten av Tesla Model X dröjde så här länge, men mönstret enstaka bilar följt av flodvåg av leveranser tyder på att någon av bilens tusentals komponenter var fördröjd. Underleverantören kunde troligtvis inte leverera i volym, så till Founders-bilarna fick de nog tillverka detaljen för hand. När så underleverantörens masstillverkning kom igång kunde äntligen bilar tillverkas i stor skala. Om så bara en enda av de tusentals ingående komponenterna saknas kan man ju inte tillverka bilarna – allt måste vara på plats. I rätt tid dessutom. Att masstillverka bilar är en logistisk mardröm. Speciellt när tillverkning av en ny modell ska starta.

Vi väntar med spänning på när de Svenska leveranserna börjar. Det blir inga bilar innan årsskiftet, men vi hoppas få se någon Signature edition Model X på svenska vägar under Q1 nästa år. Norska videobloggaren Bjørn Nyland har samlat ihop tillräckligt med referrals för att få en gratis Founders edition Tesla Model X – han kan bli den första i Norden att få sin bil. Reserverar du en Tesla Model X på Tesla Motors hemsida idag får du leverans i andra halvan av nästa år.

Några svenska priser har inte avslöjats än, men i USA kostar Tesla Model X ca $5,000 mer än motsvarande utrustad Model S. Jämför man svenska och amerikanska priserna kan man dock ge sig på en gissning av Tesla Model X baspris. Med tanke på senaste tidens dollarkurs och prisutveckling måste vi tyvärr justera upp vår gissning av Tesla Model X utgångspris till ca 920,000 kronor.

Vill du veta mer om Tesla Model X kan du läsa våra reportage om Model X eventet, Model X testkörning, och Model X designstudio.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.