SpaceX ska flyga astronauter till Internationella Rymdstationen

SpaceXNasa

NASA har i fredags beställt uppskjutningar från SpaceX av deras Falcon Heavy raket och Dragon V2 bemannade rymdkapsel. Idag, efter att rymdfärjan har pensionerats, tvingas USA köpa uppskjutningar från Ryssland varje gång de vill skicka astronauter till Internationella Rymdstationen.

SpaceX har redan över ett år sedan visat upp sin Dragon V2 rymdkapsel som ovanpå deras Falcon 9 rymdraket klarar av att frakta 7 människor till rymden. Dragon V2 är en vidareutveckling av obemannade fraktskeppet Dragon som SpaceX har redan använt till flera leveranser till Internationella Rymdstationen. Enligt Elon skulle man klara resan redan i dagens kapsel:  ”Technically, if somebody were to stow aboard the cargo version of Dragon, they’d actually be fine.”

Dragon V2 är en stor rymdkapsel, mycket större än ryska Sojuz-kapseln som används för resorna idag. Den är även större än Apollo-kapslarna var. Precis som den nu pensionerade rymdfärjan -och Tesla Model X- kan den ta 7 passagerare. Det syns att Dragon V2 är en produkt av 2010-talet och Elon Musk: istället för myriader knappar vi är vana vid från gamla rymdkapslar finns det här bara 4 stora touchskärmar som astronauterna styr rymdfarkosten med. Dragon V2 är precis lika mycket tekniksprång för rymdskepp som Tesla är för elbilar. Att åka med Sojuz upp till internationella rymdstationen kostar i runda slängar 70 miljoner dollar per passagerare. Dragon V2 kommer erbjuda samma åktur för endast 20 miljoner dollar per passagerare.

Sättet Dragon V2 återvänder tillbaka är också spektakulärt: den landar med hjälp av raketmotorer precis som man är van vid från science-fiction filmer. Hittills har alla rymdkapslar använt sig av fallskärmar för landning. Dragon V2 har fallskärmar endast som reserv ifall raketmotorerna fallerar. Även Falcon 9 raketen kommer landa på samma sätt med raketmotorer och både raketen och rymdkapseln ska kunna återanvändas – därav revolutionerande låga biljettpriset till rymden.

Få är medvetna hur stor Falcon 9 är – den är längre än alla andra raketer som används till uppskjutningar idag, det är i stort sett bara gamla månraketen Saturn V som är större. Merlin-motorn som Falcon 9 använder är för övrigt en vidareutveckling av Saturn V-s gamla motorer – fast den använder 2000-tals teknologi istället för 1960-tals, med bla 3D-printade delar.

Första resan upp till rymdstationen beräknas ske i slutet av 2017 – året då allt verkar komma hända!

 


Idag är det exakt en månad kvar till julafton. Du har väl redan beställt ditt ex av boken om Tesla Motors? Den perfekta julklappen till alla som är intresserade av Tesla Motors framgångssaga – eller som du tycker borde vara det!

 

Tagged . Bookmark the permalink.