5 Superchargers i Sverige

comingsoon_07012014

Nu när Supercharger anläggningen i Löddeköpinge också har blivit aktiverad så är alla de fem första Superchargers i första omgången färdiga: Arboga och Karlstad längs E18 mellan Stockholm och Oslo, och Uddevalla, Falkenberg och Löddeköpinge längs E6 mellan Oslo, Göteborg och Malmö.

(Stationen i Löddeköpinge är inte riktigt klar än, viss asfalteringsarbete återstår, men de har flyttat avspärrningarna så att man kommer åt några av laddstolparna. Asfalteringen blir dock av vilken dag som helst så att alla stolpar kan öppnas för åtkomst.)

Därmed är de fyra städerna Stockholm, Göteborg, Oslo och Malmö förbundna med varandra – även om Stockholm-Malmö via en rejäl omväg.

Dessa 5 stationer utgjorde första vågen av Superchargers i Sverige, som Tesla Motors prioriterade för att de underlättar för de tusentals norska Tesla-ägare som vill besöka Sverige och åka genom landet till Europa.

I nästa våg av stationer ska Tesla Motors sätta upp minst 6 stationer till i år som framför allt kommer underlätta vardagen för svenska ägare. Målet är att till slutet av året täcka resor i hela Sverige upp till Umeå ungefär.

I tredje vågen nästa år är det planerat för ca 9 stationer till som troligtvis kommer täcka in hela Sveriges yta. Läs mer i vår tidigare artikel Fler och fler Superchargers.

Bygget av nästa våg av stationer förväntas komma igång så snart Tesla Motors har fått bygglov från de berörda kommunerna – så snart bygglovsnämnderna har kommit tillbaka från sina semestrar. Tesla Motors beräknar ha byggt mellan 11 och 14 svenska Supercharger anläggningar innan året är slut, och 20 sammanlagt till slutet av 2015. Varje anläggning består i sin tur av flera (mellan 6 och 8) snabbladdarstolpar.

Förutom att erbjuda snabba och bekväma gratisresor mellan våra tre största svenska städer så är det nu också praktiskt möjligt att både resa till Norge, Danmark och via Danmark även Tyskland och resten av Europa.

Den felande länken till Europa var länge avsaknaden av Superchargers i Hamburg-trakten. Tesla Motors verkar ha fått problem med byggloven där. Som en tillfällig lösning har de satt upp en Supercharger (en enda, med två laddstolpar kopplade till den) vid deras Service Center i Hamburg. Notera dock att den Superchargern har begränsade öppettider. Detta är bara en tillfällig lösning tills ordinarie Superchargeranläggningen i Hamburg blir färdigställd.

Detta innebär att känner du för det kan du nu -ja, just nu- sätta dig i din Tesla Model S och åka till säg Monaco utan att ta med dig plånboken! (Fast just det ja, till Öresundsbron måste man betala, så plånboken ska nog med i alla fall. Å lite glass vill man nog också köpa längs vägen.)

Vem blir först att åka?

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---

Comments are closed.