50 Teslor i November

Nrcars

Tesla Motors levererade 50 Tesla Model S till förväntansfulla kunder förra månaden, rapporterar BIL Sweden. Därmed finns det nu 1101 Tesla Model S i Sverige. Majoriteten av dem -hela 824 stycken- levererades i år.

Porsche undkom med blotta förskräckelsen, de levererade 53 bilar – sammanlagt, av alla deras modeller tillsammans. Tesla levererade nästan lika mycket fast de har endast en modell att erbjuda kunderna än så länge. Sedan i våras har Tesla levererat ungefär lika många bilar månadsvis som Porsche; ibland lite mindre, ibland lite mer. Nästa år, med två modeller att erbjuda kommer nog Tesla lyckas med konststycket att leverera fler bilar på årsbasis än Porsche i Sverige. (Porsche är en tacksam tillverkare att jämföra med, då alla deras bilar är premiumbilar. Man kan tyvärr inte jämföra mot BMW, Mercedes, mm tillverkare för de har en mer blandad fordonsflotta och statistiken innefattar inte enskilda modeller, endast totalsumman.)

Nissan levererade 55 Leaf till sina kunder. Vi får se nästa år ifall deras försäljning då kommer stärkas av nya modellen med 30 kWh batteri. Bland laddhybrider utmanas nu Mitsubishi Outlander (220 levererade) av nykomlingen Volkswagen Passat GTE som fick en rivstart med 117 levererade bilar. Inte undra på det, då Passat är nog den allra bästa laddhybridlösningen som går att få idag. Den har ett ovanligt stort batteri för en laddhybrid så den klarar upp till 5 mils körning, och klarar även acceleration och landsvägskörning utan behov av hjälp från bensinmotorn.

Med två starka laddhybrider på marknaden nådde totala försäljningen rekordhöjder med sammanlagt 586 nyregistrerade laddhybrider – drygt 1.8% av alla nyregistrerade bilar var laddhybrider förra månaden! De 172 elbilarna utgjorde ytterligare drygt 0.5%, sammanlagt var 2.4% av alla nyregistrerade bilar förra månaden laddbara, vilket är nytt rekord. Nästan var fyrtionde såld bil var laddbar. Jämför man mot November i fjol har både antalet nyregistrerade elbilar och nyregistrerade laddhybrider tredubblats!

Tittar vi framåt, mot årsslutet har Tesla tre mål att kämpa mot. Med hittills 824 bilar levererade i år behöver de skeppa ut 176 bilar till kunderna under December för att komma upp till runda siffran 1,000 bilar levererade under 2015. I Mars levererade de 122 bilar, i Juni 141, så helt omöjligt är det kanske inte. Pressen är dessutom stor från aktieägarna att försöka nå upp till de högt satta leveransmålen för Tesla Motors totalt för 2015.

De 824 hittills i år levererade Tesla Model S är endast 4 bilar färre än Nissan Leafs 828. Gör Tesla Motors ett sista ryck under December kan de komma förbi och bli den mest sålda elbilen i Sverige i år.

Att gå om Porsches årsförsäljning blir dock mycket svårare. Med 1,154 levererade bilar hittills i år har de alldeles för stort försprång. Tesla började inte på allvar utmana deras leveranssiffror förrän i våras. Men deras Decembersiffra kan de nog slå. Porsche hade dessutom ett ovanligt starkt år i år med drygt 50% fler bilar sålda än året innan. Nästa år har Tesla Motors alla chanser att slå Porsches försäljningssiffror inte enbart vissa månader, utan totalt över hela året också!

 


Chockpriset 45,000 kronor för Nokian vinterdäck som vi rapporterade om i förrgår var tack och lov bara en felskrivning från Tesla Motors sida. Nu har de korrigerat priset till 29,000 kronor på deras hemsida. Priset gäller alltså fyra stycken 19-tums Nokian Hakkapeliitta vinterdäck monterade på lättmetallfälgar.

 


TCS ett år sedan: Auto Motor & Sport test av Tesla Model S ljudsystem

Som stolt innehavare av en etta i musik (motsvarar betyg F, för yngre läsare) har jag aldrig gett mig på något test av Tesla Model S ljudsystem. Tack och lov finns det de med bättre gehör som har gjort det – och de var lyriska!

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.