Åk var som helst

TeslaPlanner

Tesla har lanserat ett planeringsverktyg på sin hemsida som låter folk se hur företagets nätverk av Supercharger snabbladdare underlättar långresor. Kan man åka elbil till Paris? Det är bara och knappa in och se att man kan vara där på 25 timmar.

Verktyget gör ett lysande jobb – så länge man planerar åka söderut, till Europa. Ruttplaneraren väljer nämligen endast laddstopp på Teslas egna Supercharger snabbladdarstationer – som finns i överflöd i Västeuropa, men förekommer mycket mer sparsamt i norra Sverige och östra Europa. Norr om Sundsvall börjar Teslas ruttplanerare föreslå hundratals mil långa omvägar via Norge där Supercharger nätverket är mycket mer utbyggt än i norra Sverige. Och vissa destinationer ger verktyget helt enkelt upp och hävdar att det inte är möjligt att åka dit.

Men naturligtvis kan man åka i norra Sverige utan att ta omvägar i Norge, och man kan åka till ställen också där det inte finns några Superchargers än. Tesla säljer ju en CHAdeMO adapter som gör det möjligt att ladda bilen även på publika snabbladdare. Fast Teslas planeringsverktyg föreslår aldrig en rutt där man skulle behöva ladda på CHAdeMO laddare – hellre påstår den att det inte går att åka.

aBetterRoutePlanner

Tack och lov finns det en bättre ruttplanerare, som heter just abetterrouteplanner.com. I och med att den även kan ta med CHAdeMO laddare i sina ruttplaner kan den föreslå mycket bättre vägar speciellt i norra Sverige. Dessutom har man många fler modeller att välja mellan. Teslas egen planeringsverktyg låter en enbart välja mellan Teslas befintliga modeller till salu just nu. Men om man vill kolla upp hur en resa till Paris skulle gå med Tesla Model 3? Eller med en begagnad S60 man har hittat på blocket? Med a Better Route Planner kan man välja mellan Teslas alla modeller – från första Roadstern till kommande Model 3. Och den är även anpassad till S och X modellernas mittskärm, så man kan planera sina resor med a Better Route Planner även i bilarna istället för Teslas inbyggda (som även den struntar i CHAdeMO laddare). A Better Route Planner är utvecklad av Tesla Club Swedens egen medlem blincoln.

egotrip

Har du någon annan elbil än Tesla rekommenderar vi eGOtrip.se som ruttplanerare, även om den är mer geografisk begränsad till endast norden, Sverige, Norge, Danmark och Finland. Ska du planera resan till Paris kan du istället försöka med chademo-map.com som även har en ytterst rudimentär ruttplanerare.

 


TCS tre år sedan: En sedelärande saga

För tre år sedan hade vi sagostund här på våra nyhetssidor, med sagan om de två stora mobiltillverkarna och farbrorn i svart polotröja.

Tagged , . Bookmark the permalink.
  • Johannes Brorsson

    Hoppas att de inbyggda kartorna och ruttplaneraren i bilen blir ljusår bättre än nuvarande som Elon har sagt.

  • Olof Persson

    Språkpolisen säger “Åk vart som helst”, för den som vill ta sig till nya (eller gamla) platser.