Återkallade bilar

Brakes

Tesla har återkallat alla Model S och Model X tillverkade mellan februari och oktober 2016 pga ett fel på deras parkeringsbroms.

Teslor har två separata bromsok. Förutom den stora vanliga röda bromsen (se bilden ovan) finns även en mindre svart som är en helt separat bromsok endast för parkeringsbromsen. I den sitter det en liten elmotor som via kugghjul drar​ åt bromsklossarna så de nyper tag om bromsskivan, och släpper dem när man ska åka iväg.

Felet som Tesla nu har upptäckt och vill åtgärda är att i de berörda bilars parkeringsbromsar kan kugghjulen mellan motorn och bromsbackarna gå sönder så bromsen stannar i åtdragen position. Man kan inte släppa på parkeringsbromsen.

Tesla betonade i återkallelsen att felet påverkar inte bilarnas bromsförmåga, fotbromsens funktionalitet påverkas inte. När man ser att fot- och parkeringsbromsarna är helt skilda förstår man varför det är så.

Enligt Tesla skulle runt 5% av alla bilar tillverkade under perioden kunna råka ut för problem på grund av felet, men för säkerhets skull återkallas alla bilar för att byta parkeringsbromsar. Ett jobb på 45 minuter enligt Tesla.

Tesla har redan påbörjat arbetet med att byta parkeringsbromsarna, flera av våra medlemmar i Tesla Club Sweden har fått mejl om återkallelsen och kommer enligt den få mer information via brev senare. Tesla hoppas ha bytt alla berörda parkeringsbromsar till Oktober i år.

 


TCS två år sedan: Tesla Servicecenter i Göteborg har öppnat

Teslas servicecenter på Aminogatan i Mölndal strax utanför Göteborg är nu två år gammal. Sedan dess har de levererat och servat hundratals bilar. I juni i fjol fick de så sällskap av Tesla showroom i Arkaden köpcentret mitt i stan.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Top 12

  Ibland är det bra att ha en äldre årsmodell av Tesla. ;-)

 • richo

  Antar att det är skrivfel, men kugghjulet drar väl åt bromsklossarna och inte bromsbackarna?

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Tack! Ändrat.

 • Magnus Olsson

  Bra de fixar det, men det lär bli ännu mer jobb för de stackars verkstäderna som verkar ha fullt upp redan.