Bilarnas utsläpp fortsätter öka – trots EU-s desperata trick

EUemissions2019

Till fjolårets graf har vi lagt till även nya resultatet

Ny data från EU-s miljöbyrå EEA visar att bilars utsläpp fortsätter öka i Europa – helt i motsats till EU-s utsläppsmål.

Europeiska unionen har satt som mål att nya bilar år 2021 ska släppa ut högst 95 gram CO2 per kilometer. Utvecklingen med minskade utsläpp såg lovande ut ända till 2016 – men sedan hände det något. De senaste tre åren har nya bilars genomsnittliga utsläpp slutat minska, de ökar istället. Enligt EEA-s senaste rapport blev utsläppssiffran för 2019 skandalösa 122.4 gram CO2 per km. Vi är tillbaka på 2014 års nivåer igen.

Bilindustrin skyller på SUV-arna, att konsumenter efterfrågar motorstarka, törstiga, stora bilar. Väldigt konstigt argument då vi känner till många eldrivna och laddhybrid SUV-ar med låg förbrukning och låga utsläpp. Bilarna och teknologin finns – det är bara att tillverka dem.

122.4 gram CO2 per km låter illa – men tyvärr är det ännu värre i verkligheten. För när EU insåg vartåt utvecklingen barkade införde de flera förändringar i hur de beräknar utsläppsvärdet som vi inte kan beteckna på annat sätt än ren och skär fusk.

Från och med dessa nya siffror gällande 2019 räknas även Norges bilpark in i statistiken –  trots att Norge inte ens är med i EU!

Nedan graf kan ge en hint varför Norge, NO plötsligt togs med i statistiken i år:

EmissionsPerCountry

De norska bilarna räknades inte in förut, de tillkom först i år. Räknar vi bort dem skulle årets utsläppssiffra ha hamnat på 123 gram per km. Det är ungefär  mycket de nyregistrerade bilarna i EU faktiskt släppte ut i genomsnitt i fjol.

Nästa års siffror kommer bli ännu värre manipulerade, då endast 95% av bilarna kommer räknas. De 5% smutsigaste bilarna kommer helt enkelt inte räknas med!!! För de skulle ju sabba statistiken :roll: Och alla elbilar kommer räknas dubbelt. Dubbelt så många utsläppsfria bilar kommer ju fila fint på statistiken eller hur?

Som en klok person en gång sa: “Det finns lögn, förbannat lögn, och statistik.”

När EU misslyckas med att minska på bilarnas utsläpp tar de till mer och mer konstiga sätt att frisera siffrorna. För lite fusk har väl ingen dött av.

Bara luftföroreningar.

 


EU_CO2TCS i fjol: EU-s avgasfusk

Redan i fjol avslöjade vi hur EU tänkte manipulera utsläppsstatistiken. Då trodde vi att fusket skulle räckt till att vända på kurvan. Vi hade fel.

Bookmark the permalink.
  • sesundbackl

    Dystert men det är väl de sista skälvningar för en utdöende fossilbilsindustri!

  • sacke5

    Självklart fuskar EU, de måste ju lyda deras uppdragsgivare bilindustrin via lobbyisterna…

  • Björn Fredriksson Möller

    Två saker till som saknas. Om biodrivmedel använd, istället för fossilt dito har CO2 som släppts ut tagits upp när råvaran för drivmedlet växte. Det hade sänkt siffran, mer i Sverige än i andra länder pga vår höga andel biodrivmedel. Utsläpp när fordonen tillverkas är inte med, vilket skulle lägga till från ca 25 g/km till mycket mer, beroende på hur långt ett fordon körs.