Calix takbox för elbilar

CalixAeroLoader

Svenska Autoform lanserar nu en takbox Calix Aero Loader speciellt framtagen för elbilar.

Ja, den ser ut att vara bak-och-fram. That’s the whole point, liksom. Redan i fjol skrev vi här på Tesla Club Swedens nyhetssidor om vår medlem Peter Fritzsons upptäckt att vände han sin takbox bak och fram fick han rejält längre räckvidd: 16% längre räckvidd med bakåtvänd takbox

Genom att vända takboxen bak och fram trollade han bort hela dess luftmotstånd! Hans bil drog då lika mycket som med enbart takräcken. Monterade han däremot takboxen som vanligt minskade räckvidden med 16%.

“Vi som många andra såg artikeln” berättar Patric Rangedal på Autoform. “Många interna diskussioner och möjligheten att vara först på marknaden gjorde att vi startade utvecklingen av Aero Loader.”

Deras interna tester under utvecklingen bekräftade Peter Fritzsons upptäckt. Calix Aero Loader ökar bilens förbrukning med endast 4% – mot ca 11% med traditionella takboxar som Calix H22.

“Aero Loader har en aerodynamisk form och liknar mer formen av flygplansvinge eller takräckesformen, för att minska luftmotståndet. Med det så vill vi åstadkomma ökad räckvidd på batteriet eller bränsletanken” fortsätter Patric, även om han tillägger att “vi upplever att räckvidden är viktigare (i de flesta fall) för en elbilsägare, jämfört med bilägare som kör diesel- eller bensindrivna bilar.”

Calix Aero Loader är utvecklad med fokus på energi och bränslebesparing. Den innovativa designen resulterar i mindre luftmotstånd jämfört med en vanlig takbox. Calix Aero Loader har handtag för enkel öppning/stängning av boxen. Taxboxen har även ett skydd på låset för att undvika att fukt ska komma in. Boxen är tillverkad av ABS plast som har låg vikt, god hållfasthet och bra formbeständighet. Plasten tål stötar, värme, kyla och solljus (UV skyddad). Dessutom är den helt återvinningsbar och därför ett bra miljöval.

Även om takboxen precis har lanserats märker Patric Rangedal på Autoform redan stort intresse: “Det har varit stort intresse på Aero Loader främst i Norge som har varit längst fram då det gäller omställningen till elbilar.”

Autoform startade sin verksamhet 1988 och har idag runt 90 anställda i Malung. Förutom takboxar tillverkar de även andra biltillbehör som bla bagagerumsmattor med flertalet av världens ledande fordonstillverkare som kunder.

I Sverige säljer de sina produkter via deras online shop pebe.se. Calix Aero Loader finns i blank svart eller blank vit och kostar 7495 kronor plus frakt.

Tesla Club Swedens medlemmar erbjuds nu en introduktionsrabatt: du kan köpa en Calix Aero Loader för endast 6495 kronor inklusive moms och frakt! Förutom rabatten på takboxen får du även fri frakt, ett sammanlagt värde på 1449 kronor.

För att kunna utnyttja erbjudandet beställ en Calix Aero Loader på pebe.se och ange rabattkoden som du hittar här.

Kul med en takbox specialdesignad för elbilar!

 


bakåtvänd-takboxTCS ett år sedan: 16% längre räckvidd med bakåtvänd takbox

Läs vår originalartikel om fenomenet att en bakåtvänd takbox har lägre luftmotstånd än traditionella takboxar. Artikeln som var startpunkten för det hela…

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Tomas

    Bra. Nu önskar jag bara en takbox som är lite mer anpassad till Model 3, något mer diskret. Lite kortare, kanske. Undrar hur en takbox som är smal både fram och bak påverkar förbrukningen?

  • Edvin Jacobsson

    Trevligt, men jag tycker inte att artikeln lyfter fram skillnaden mellan denna och att vända på en klassisk takbox. Vad har denna för fördelar?

  • Pontus

    Antingen minskade räckvidden med 16% eller så ökade den med 16% man kan inte få både och. Säg att räckvidden är 100 km från början och minskar räckvidden med 16% och då får man 84 km. Får man då tillbaka 100 km så har räckvidden ökat med 19% från 84 km.