De osynliga snabbladdarna

Preem

Kan du hitta bensinmacken på bilden ovan?

Och snabbladdaren?

En snabbladdare är ungefär lika stor som en bensinpump. Ändå är det så oändligt lättare att hitta bensinmacken än snabbladdaren. Varför ska det vara så?

Bensinstationer gör allt för att synas. De har höga flaggor som vajar, färgglad tak över pumparna – inte så mycket för att skydda mot regn som för att ha någonstans att fästa sin stora logga på. Många har till och med en separat jättehög stolpe med stationens logga på bredvid. Och allt är upplyst och lyser långväga på natten. Man ser ofta stationens logga och flaggor till och med innan man ser vägskylten för bensinmack.

De som sätter upp snabbladdare gör nästan tvärtom – man skulle tro att de gör allt för att laddaren ska vara så dold som möjligt. Snabbladdare är ungefär lika sexiga som elskåp. Ett grått litet skåp, totalt oupplyst, som står i ett hörn. Inga flaggor, inga stora loggor. Man måste i stort sett stå bredvid laddaren för att hitta dem. Ofta är det svårt att avgöra vems laddare det är (vilket RFID-kort man ska hala fram) till och med när man står där precis bredvid.

PreemClever

Hittar du laddaren nu då?

Det enda vi har gjort är att ställa en CLEVER-flagga bredvid laddaren. Med så enkla medel slipper elbilisterna köra runt-runt på området och leta. Och de som inte har elbil får upp ögonen att det finns laddare på massa ställen i Sverige!

Teslas Superchargers är inte heller så mycket bättre. En liten-liten lysande TESLA på laddaren gör ingen glad. Varför inte en stolt TESLA flagga som vajar i vinden? Att ha ett prick på ett GPS räcker inte hela vägen. Hur många har inte irrat runt på jakt efter laddare som enligt kartan borde vara här någonstans?

Så kära laddleverantörer: vill ni att vi elbilister ska ladda hos er – visa var ni är någonstans!

 


Musikduon Sammy och Johnny Bennett ska tillsammans med Göteborg Energi ha en happening i Göteborg fredagen den 2 Februari. De ska köra runt en Tesla Model X Uber-taxi som de har liveperformance i. Boka din plats i Uber-appen om du vill åka med. Mer info på #laddaGBG

Tagged , . Bookmark the permalink.
 • Mazdak Haghanipour

  Jag har åkt förbi den där bensinstationen massvis med gånger och febrilt letat efter snabbladdaren. Jag har aldrig förstått var laddaren står, fram till nu. Snabbladdaren vid ICA Maxi i Falun är ett bra exempel på hur man kan göra! En stor pylon med upplyst logga som syns från E16. https://uploads.disquscdn.com/images/01a69220f4c064f000d96682282acf828ada6f0370ae1dc70eb003cc0cfc4aad.jpg

  • Claes

   Är prisangivelsen kopplad till vilken bil/körstil som laddar för stunden? ;)

   • AndOne

    Det där har stått där sedan de öppnade den. Den där laddaren har dock varit gratis hela tiden. :) Därav är den rätt hårt utnyttjad (eftersom det är den enda Chademon i Falun). Dock öppnar Falu Energi två till Chademo/CCS-EU laddare snart vid Coop som ligger vid Gruvrondellen. Sen sitter jag och drömmer om att Tesla bygger Superchargers i Falun eller Borlänge. Det skulle vara smutt.

 • besser_wisser
 • Daniel

  På sikt borde väl en aktör likt 7 eleven göra som de gjort med Shells mackar. Man måste stanna och vänta på laddningen och man bör ju vilja precis som på Shell gå in och konsumera mat och dryck etc. Skulle kunna bli “tesla” butiker.. ser inte riktigt skillnaden på så vis. Dessutom är en som laddar sin bil även supercharger där längre än en som tankar klassisk bensin/diesel. Men det är klart… inte tillräckligt många elbilar – än

 • Lars Löwgren

  Undra vad som är dyrast i inköp, installation och drift, bensinstationens reklampelare och tak eller snabbladdaren.

 • dejven

  Vilken bensinstation är detta? Man blir riktigt less på att jaga laddare ibland.

 • Top 12

  Teslas SC ser man bra på skärmen i bilen. På kvällen lyser dom dessutom vackert röda på långt håll.