Elon Musk och SEC har nått förlikning

Elon_hmm

Amerikanska finansinspektionen SEC stämde i torsdags kväll Teslas VD Elon Musk för turerna kring när han skulle försöka avnotera Teslas aktie i början av Augusti. Hans tweet “Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.” som han twittrade den 7 Augusti i år slog ner som en bomb i finansvärlden. Teslas aktiekurs tog en rejäl skutt uppåt – tills det började sippra ut att affären var långt ifrån säker den skulle genomföras. Så den 24 Augusti kom sedan beskedet att affären blir inte av, Tesla kommer stanna kvar som publikt noterat bolag på börsen.

Efter hand blev det tydligt att Elon hade inte alls finansieringen säkrad när han skrev Tweeten (tydligen från hans bil, på väg till flygplatsen).  Saudiska oljefonden hade visserligen föreslagit flera gånger att de skulle vilja hjälpa till om Elon ville det, men de hade inga påskrivna dokument.

Det är just det amerikanska finansinspektionen SEC slog ner på i sin stämningsansökan. De menade att Elon Musk antingen ville vilseleda eller på brottsligt sätt inte förstod att det skulle vilseleda när han hävdade att finansieringen är säkrad.

Många köpte på sig aktien efter tweeten i tron att de snart skulle kunna sälja den för $420. Men istället föll aktien till runt $300. Vissa aktieägare stämde då Elon Musk.

Enligt Wall Street Journal försökte SEC först nå en förlikning med Elon Musk, där de begärde att han skulle avgå som Teslas VD i minst två år och ta in två oberoende styrelsemedlemmar mot att han slapp åtal. I sista minuten hoppade Elon Musk av överenskommelsen, varpå SEC lämnade in sin stämning istället.

I stämningen krävde SEC att Elon Musk avgår permanent som VD för Tesla, att han inte får vara det direkt eller indirekt i framtiden och att han betalar de finansiella skador han åsamkat.

Hotet om att SEC försöker avsätta Elon Musk som VD fick aktien att störtdyka med 14%.

1538295774

Elon twittrade då en bild på Starman, som sittandes i sin Tesla Roadster fortfarande är på väg mot Mars omloppsbana. På bilens skärm lyste, med vänliga röda bokstäver “Don’t Panic”.

Innebörden av den bilden förstod vi på söndag morgon: Elon Musk och SEC hade nått en förlikning:

  • Elon måste avgå som Teslas ordförande och får inte inneha posten i tre år. Istället ska en oberoende ordförande tillsättas. (Elon får vara kvar i styrelsen dock.)
  • Tesla måste tillsätta två nya oberoende medlemmar till sin styrelse.
  • Både Elon Musk och Tesla måste böta $20 miljoner var. Pengarna kommer delas ut till dem drabbade som förlorat pengar på affären.
  • Tesla ska tillsätta en kommitté som granskar all kommunikation (inklusive Twitter) från Elon Musk som innehåller information om företaget.

Elon Musk får alltså sitta kvar som CEO men inte som ordförande. Han kan alltså få svårare att få igenom sina idéer i framtiden. Speciellt med tanke på att ordföranden måste vara “oberoende”, dvs inte någon av de befintliga styrelseledamöterna. Och två nya oberoende ledamöter kan också rucka på Elons makt i styrelsen. I alla fall i teorin. För hur svårt kan det vara för Tesla att värva Musk-vänliga ledamöter från andra IT-bolags styrelser?

Att även företaget Tesla måste böta är ganska uppseendeväckande i överenskommelsen. SEC stämning var mot Elon Musk personligen, företaget Tesla var inte inblandat. Bötesbeloppet ska nu delas mellan Elon och Tesla.

Sista punkten i överenskommelsen är nog den som blir mest kännbar för Elon Musk. Hittills har i stort sett all kommunikation från Tesla gått via Elon Musks twitterkonto. Nu måste sådana tweets granskas av en kommitté först. Då blir det svårt att skicka memorabla tweets som till exempel “All our patent are belong to you”. En rejäl komplikation är att det är bara tweets som innehåller information om Tesla som ska granskas, inte övriga tweet – med det blir ju upp till Elon att avgöra ifall det är det innan han twittrar.

InMuskWeTrustAktiekursen rasade när nyheten kom att SEC ville avsätta Elon Musk från Tesla. Kursen kommer troligtvis skjuta i höjden igen nu när “faran är över”. Kursutvecklingen visar tydligt personkulten kring Elon Musk. Teslas höga aktiekurs bygger inte så mycket på företagets nuvarande värde – utan på aktieägarnas förhoppningar om framtiden. Och om visionären som mejslade ut företagets framtid skulle avlägsnats var aktieägarna ängsliga om företaget verkligen kunde genomdriva den visionen?

Många har dragit paralleller till när Steve Jobs tvingades bort från Apple – och företaget gick in i dvala. Den explosiva utvecklingen avstannade, produkt efter produkt företaget tog fram floppade. Det var först när Jobs togs tillbaka som företaget fick ny energi och kunde expandera igen. “Gamla” Apple, utan Steve Jobs skulle aldrig tagit fram iPhone och blivit den mångmiljardvinstmaskin den har blivit. Tesla fick uppleva samma känslomässiga berg-och-dalbana på två dagar isf tolv år.

Elon Musk hoppades nog Teslas nästa kvartalsmöte skulle handla om hur många bilar de levererat och hur mycket vinst eller förlust bolaget gjorde. Nu kommer nog mycket handla om SEC stämning och företagets framtida styrelse.

 

Läs även våra tidigare artiklar om affären:

 

Fotnot: Jag hade en färdigskriven artikel om SEC stämning – och så springer de och kommer överens på en lördag! Fick skriva om artikeln helt i all hast på söndagen. Jag som till och med hittade en bild på en ledsen Elon Musk som illustration till artikeln. Det var inte lätt. Den mannen är så jäkla glad hela tiden.
 
Tagged , , . Bookmark the permalink.