Elon Musk vald till bästa företagsledare av Fortune

SpaceX-b-Elon

När Fortune har listat 2014 års topp 5 företagsledare placerade de Tesla Motors VD Elon Musk på förstaplatsen. Inte nog med att Tesla Motors aktie steg 38% i år enligt tidningen, den steg ju häpnadsväckande 344% året innan. Dessutom leder Elon Musk inte ett utan två företag samtidigt – Tesla Motors och SpaceX. SpaceX vann också viktiga kontrakt i år, och levererat varor till internationella rymdstationen. Fortune var också imponerade av att Elon Musk fungerade lika bra både som entreprenör i nystartsfasen av företagen som företagsledare när de har mognat till multinationella storföretag.

elon_villainElon Musk är klassiska bondskurken förkroppsligad – mannen har ju ett eget rymdskepp och hans uttalade livsmål är att kolonisera Mars! Som chef är han dock ingen bondskurk (inga knappar att trycka på när nr 2 har misslyckats med sitt uppdrag) och aningen snällare än Steve Jobs, som han också jämförs med ibland. Men att kalla honom för en snäll chef är att ta i – mest på grund av de enormt höga krav han ställer på alla. Folk har även vittnat om att han är envis – har han fått för sig att någon inte duger för ett jobb är det omöjligt att få honom ändra på sin uppfattning.

På anställningsintervjuer påstås han fråga folk vad de tjänar – sedan erbjuda 20% lägre lön samtidigt som han förklarar att de förväntas jobba dubbelt så hårt som på sitt förra arbete. Ett erbjudande de flesta med glädje tackar ja till :-)

En annan person Elon Musk ofta jämförs med är Tony Stark, i Iron Man filmerna. En karismatisk, lite galen företagsledare som alltid är beredd att kavla upp ärmarna och inte bara leda arbetet utan även aktivt själv delta. Kanske lite för mycket med tanke på att både Tesla Roadstern, Model S och Model X alla blev försenade på grund av Elon Musks perfektionism. Fast resultaten blev ju spektakulära också.

Elon Musk är också känd för sina one-liners, som “It would be great to die on Mars. Just hopefully not at the point of impact.” och “A patent is just a lottery ticket to a lawsuit.” – vill du läsa fler finns det en hel sajt dedikerad dem.

Har du 45 minuter över i julhelgen kan vi rekommendera Bloomberg News dokumentärfilm om Elon Musk nedan. Annars kan du läsa vår artikel om honom från i fjol.

För tipset till dagens artikel tackar jag min barndomshjälte Kaj Kindvall, som härmed är förlåten för alla gånger han började prata i låtarna när jag försökte spela in mina blandband från Tracks på 80-talet :-)

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Jens Christian Haslund Nielsen

  Elon FTW!

 • David Stålström

  Du talar om att Model X blev försenad men att resultatet blev spektakulärt (imperfekt). Model X är fortfarande försenad och har fortfarande inte visats – det är rimligt att resultatet blir spektakulärt, men om det vet vi ingenting just nu.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Iom att jag buntar ihop den med Roadstern och Model S i meningen innan är det lite svårt vad det är för tempus jag skulle använda?
   “med tanke på att både Tesla Roadstern, Model S och Model X alla blev försenade på grund av Elon Musks perfektionism. Fast resultaten blev ju/sägs bli spektakulära också.”?

   Jag är glad deta är ända gramattiska felet du hitat i mina tekster ;-)