En miljon Teslor

MiljonTeslaWaldo

Tidigt i går morse twittrade Elon Musk ut ovan bild som visar den miljonte tillverkade Teslan, en röd Tesla Model Y.

Många höll andan så här i Corona-tider och med aktiekursen som inte riktigt vet vart den ska ta vägen. Med samma produktionstakt som sista kvartalet i fjol skulle Tesla nummer 1,000,000 tillverkas den 9 mars. Har Tesla lyckats öka sin produktionstakt sedan dess? Eller tvärtom, har Corona-viruset satt käppar i hjulen som för så många andra biltillverkare? Vi vet att Shanghai-fabriken var stängd nån vecka och att efterfrågan på bilar sjunkit i Kina. Även globala efterfrågan på bilar brukar sjunka första kvartalet varje år. Alla höll därför ett öga på kalendern: när skulle Tesla tillkännage deras miljonte elbil? Skulle de öht berätta när den tillverkats?

Att Tesla nu byggde sin miljonte elbil precis på dagen exakt när analytikerna hoppades betyder paradoxalt att företaget har lyckats höja sin produktionstakt sen förra kvartalet. För vi måste räkna bort ett antal dagar från detta kvartal då fabriken i Shanghai stod stilla, och säkerligen har även Fremont-fabriken i USA haft problem med leveranser från underleverantörer. Att de “håller tidplan” nu måste bero på att de haft högre takt i början av kvartalet.

plot1_vehicles_social

Ovan graf visar Teslas accelererande biltillverkning. Kurvan är exponentiell. Visserligen har företaget byggt bilar sedan 2008 – men i början handlade det om endast några få handbyggda Roadsters. 100,000 bilar passerades 2016. 200,000 bilar 2017. 500,000 bilar strax innan 2019. Och nu drygt ett år senare det dubbla antalet.

Nära hälften av dessa en miljon bilar har Tesla byggt under det senaste året.

Med ökande produktionstakt i Shanghai fabriken, europeiska fabriken som byggs i Berlin och rykten om kommande bilfabrik i Texas ser det ut som att den exponentiella ökningstakten kommer bibehållas även kommande år.

Som jämförelse har Volvo tillverkat 705,452 bilar i fjol. Tesla kan passera den takten kanske redan i år.

Med en miljon tillverkade elbilar har Tesla passerat alla andra biltillverkare och är nu företaget som har tillverkat flest elbilar i världen.

Bilden ovan bör detaljstuderas av flera anledningar:

Dels visar den den nya Tesla Model Y – vilken från denna vinkel är svår att skilja från Model 3.

Den står utanför tältet (“not-a-tent“) Tesla byggde utanför fabriken för att få upp ännu en tillverkningslina så de kan bygga fler bilar.

Det som slog en vid besöket i bilfabriken var mångfalden bland arbetarna – och att alla var jättestolta över att jobba hos Tesla.

Where’s Waldo? Vi (inte Elon, vi själva här på TCS) har gömt Waldo någonstans på bilden. Kan du hitta honom?

 


10000TeslorTCS i fjol: Tiotusen Teslor i Sverige

I slutet av oktober i fjol passerade antal Teslor i Sverige tiotusen-strecket. Nu finns det 12,732 Teslor i vårt land.

Tagged . Bookmark the permalink.