Fakta och siffror

Det finns några siffror som diskuteras om och om igen angående Tesla Model S.

Nedan har vi samlat några länkar som stödjer siffrorna. Klicka gärna på länkarna för att läsa källorna till påståendena!

 

Räckvidd

Officiella siffran Tesla anger är 480 km, vid 88 km/h jämn fart.

Enligt EPA (U.S. Environmental Protection Agency) testcykel är räckvidden 426 km.

Håller man lägre hastighet ökar räckvidden. Studenter från Eindhoven University of Technology har kört 625 km i Holland, i vanlig trafik på 30- och 50-vägar. Avståndsrekordet i en Tesla Model S hålls för närvarande av David Metcalf som körde 680 km – med en medelhastighet på knappa 30 km/h.

Vid 110 km/h jämn fart minskar räckvidden till ca 410 km.

Ökar man hastigheten till 120 km/h minskar räckvidden till ca 320 km.

(Alla ovanstående siffror gäller modellen med 85 kWh batteri.)

Nissan Leaf räckvidd är 135 km enligt EPA. Dess batteripack är på 24kWh, att jämföras med Teslas 426km och 85kWh.

 

Vinter

Vid en testkörning i Norge förra vintern (-6 grader) kom Tesla Model S 300 km fullastad med IKEA-paket, i uppförsbacke, körd som en vanlig bil ganska så buskörd av journalisten. Den testade bilen var amerikanska standardmodellen, som inte var utrustad med den extra Subzero Weather Package tillbehörspaketet som Tesla rekommenderar i våra breddgrader. Skulle han göra om resan igen den här vintern kan han nuförtiden stanna vid Superchargern i Gol 20 mil in i åkturen och ladda bilen gratis.

 

Batteripris

Tesla berättar inte officiellt priset de behöver betala för sina batterier, men de har indikerat ett pris på ca $200/kWh. Vissa bedömer de köper batterierna tom ännu billigare, för kanske så lite som $170/kWh. Batteripriset är en viktig konkurrensfördel för Tesla och därför (tyvärr) en väl bevakad hemlighet.

Som jämförelse kan nämnas att GM betalade $5-600/kWh för sina batterier när de började tillverka Chevrolet Volt. Och Nissan har rapporterat att Leafs batteripack kostar dem $375/kWh.

GM Volts batteripack är på 16.5kWh. Nissan Leafs batteripack är på 24kWh. Teslas batteripack är på 60 resp 80kWh beroende på modell.

Tesla har snabbt vuxit till att bli den största enskilda köparen av batterier, med uppemot 40% av världsmarknaden nästa år.

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.