Många batterier blir det…

Tesla använder vanliga 18650 celler i sina batterier – samma som du hittar i din laptop. Tesla tillverkar inte batterierna själva, utan köper dem från Panasonic. Och nu börjar det märkas på batterimarknaden att Tesla har börjat sälja bilar…

Enligt Reuters börjar Panasonic gå med vinst och bygga nya batterifabriker. Inte undra på när de har fått en så stor kund som Tesla. Varje Tesla Model S innehåller ju 7000 celler, och Tesla kommer enligt alla indikationer sälja över 20 000 bilar i år. Enkel huvud (nåja, miniräknare) räkning ger att enbart i år kommer Tesla köpa minst 140 000 000 (ja, 140 MILJONER) battericeller från Panasonic. Och Tesla vill expandera sin tillverkning de kommande åren, med fler bilar, nyare modeller… och Tesla Bluestar, massmarknads-elbilen Tesla planerar att börja tillverka om fem år. Många batterier blir det.

Hela batteriindustrin producerar cirka 660 miljoner celler per år. Redan i år kommer alltså Tesla att lägga beslag på 20% av alla batterier som tillverkas i världen! Inte undra på att de kan få till väldigt bra priser på batterierna.

Tesla Motors hanterar det som en kvalificerad hemlighet exakt hur bra priser de får på batterierna. Det är ju något de flesta andra elbilstillverkare gärna skulje vilja veta. Tack och lov har de en excentrisk ägare i form av Elon Musk, som i flera intervjuer har sagt att batterierna i en Tesla Model S kostar dem ca 15 000 dollar och priserna är på väg neråt. Om något år kommer motsvarande batteri kosta under 10 000 dollar.

Börjar man bli en sådan gigant inom batterimarknaden som Tesla Motors håller på att bli kan man börja diktera batteripriset. När GM byggde Chevrolet Volt kostade dess batterier $5-600/kWh. Nissan Leaf ett år senare fick sina batterier för $375/kWh. Enligt Elon Musk är Tesla på väg att få sina batterier för $200/kWh. Det låga priset gör att de kan utrusta sina bilar med fler batterier än alla andra – och fler batterier gör att de får bättre priser, så de kan stoppa ännu mer batterier i bilarna. En neråtgående spiral som lovar väldigt gott för framtiden!

Tagged , , . Bookmark the permalink.