Fler snabbladdare behövs

 

barkarby

Ibland märks det att antalet elbilar fördubblas varje år i Sverige. Som här vid Clevers laddare i Barkarby häromdagen.

Det är inte kul att hoppas kunna ladda lite snabbt innan man ska vidare – men inse att det kan dröja upp till en timme innan man ens kan börja ladda! (Tänk på det nästa gång du klagar över några taxibilar vid Superchargern.)

Bilden visar Tesla Motors Superchargers förträfflighet: man kan inte ha bara en laddare, då blir det köer. Skulle det varit tre Teslor vid en Supercharger skulle det varit plats för minst tre till – Supercharger stationer har ju 6 eller 8 (om inte ännu fler) laddstolpar vid varje ställe!

Ibland tycker man det är konstigt, ja kanske till och med onödigt, att varje gång någon aktör presenterar sina planer på att sätta upp snabbladdare är det alltid triangeln Stockholm-Göteborg-Malmö som nämns. Det finns väl tillräckligt med laddstationer där redan? Men även om antalet är tillräckligt för att kunna komma fram öht behövs det fler stationer om man vill vara säker på att undvika långa köer vid dem. Speciellt med tanke på att antalet elbilar blir fler och fler för varje månad som går. Fast bäst vore det om bolagen kopierade Teslas idé och satte upp fler laddare vid varje ställe. Med dagens utbyggnadstakt är risken stor att ovan syn blir vanlig vid fler laddstationer i Sverige i framtiden.

 


TCS ett år sedan: Om alla bilar i Sverige var elbilar

För ett år sedan räknade vi på vad som skulle hända om vi ersatte varenda bil i Sverige med en elbil? Hur mycket el skulle de behöva? Har vi så mycket el i Sverige? Hur mycket skulle staten förlora på minskade skatteintäkter från bensinförsäljningen? Hur många nya kraftverk måste vi bygga? Svaret på den sista frågan är något överraskande.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Filip

  Bättre om laddstationerna fortfarande är på olika plater tycker jag. Teslas system är ju bra för att det är kostnadseffektivt men när man för en Combisnabbladdare i princip får betala det dubbla för en till station (eller är det mindre pga. matning och likannde?) så känns det bättre med fler platser. perfekt skulle istället vara om det fanns en app med alla aktörer där man kan se om den används eller inte, fungerar osv.

  • Mazdak Haghanipour

   Finns flera karttjänster som redan idag visar laddstationer och dess status. Här är ett exempel: http://touch.1881.no/kart?ladestasjoner
   Problemet är snarare att alla laddstationsägare inte kopplar upp sina laddstationer. Det är endast uppkopplade laddstationer som kan skicka status…